Spring naar de content

Arnon Grunberg: Wilders is niet toerekeningsvatbaar

Vrijdag, de dag waarop de regiezitting van de strafzaak van Geert Wilders plaatsvindt, schrijft columnist Arnon Grunberg in zijn vermaarde Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant dat de rechters moeten concluderen dat de PVV-leider ‘niet geheel of geheel niet ontoerekeningsvatbaar’ is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Grunberg beschrijft de uitspraken van Wilders – het Kamerlid staat terecht om zijn omstreden Marokkanen-uitspraken – als infantiel. “Justitie dient geen oordelen te vellen over uitspraken die behandeld moeten worden in de beslotenheid van groepstherapie of andersoortige therapie. Wij klagen iemand die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette ook niet aan omdat hij het schelden niet kan laten.”

Het is zeker niet de eerste keer dat Grunberg zich uitlaat over Wilders. Zo omschreef hij recent nog de felle twitterreactie van Wilders op een beschuldiging van fascisme door een hoogleraar, als zelfhaat. (“Waarom heeft hij (Geert Wilders – red.) niet getwitterd: ‘Absoluut, tegenwoordig brengt niemand het klassieke fascistische verhaal zo pakkend voor het voetlicht als ik’?”)

Vrijdag ging de omstreden strafzaak tegen Wilders van start. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Wilders zei tijdens een campagnebezoek op 12 maart 2014 aan het Haagse stadsdeel Loosduinen dat Den Haag ‘een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen’ moet worden.

Een week later vroeg hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen aan een zaal vol PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. De reactie van het publiek is welbekend.

Onderwerpen