Spring naar de content

Jeroen Zoet en het wonder van de toiletpot

Hoe zou het toch komen dat Jeroen Zoet de laatste tijd zo fantastisch keept? Hoe is de PSV-doelman erin geslaagd om zich zo’n, ja, gevaarlijke uitstraling aan te meten? Waarom worden aanvallers die alleen op Zoet af lopen zo bang dat ze de bal zachtjes tegen zijn hand schieten? Wat is de reden dat je in 2015 nog dacht: Jeroen Zoet is een goede keeper maar geen winnaar, en dat je nu alleen maar denkt: winnaar? De toiletpot natuurlijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

De Zoet van ná de toiletpot is een andere Zoet dan van voor de toiletpot die hij op 20 december vernielde. Die heerlijke nacht in Eindhoven, toen Zoet en Lestienne zich eerst verbaal lekker uitleefden tegen passanten en daarna door politieagenten tegen de grond werden gewerkt: kijk nog maar eens op Youtube. Interessant filmpje, vind ik. The coming of age of Jeroen Zoet.

Dat robbertje vechten op het Begijnenhof heeft hem goed gedaan. Zijn machismo rukte zich los van zijn kettingen en daar stond een man die zei: en wie ben jij dan wel? Zijn stapmaatje Maxime Lestienne werd ingerekend door de hermandad en Zoet pikte dat niet. Don’t you fuck with me, bro! Met zijn vieren moesten ze voorkomen dat Zoet zijn ploeggenoot ging bevrijden. Dan: ook hij met zijn voorheen net iets te babyachtige wangen op de koude straat. Hij knapte er van op. Even een slecht mens zijn is niet verkeerd, zeker niet voor een voetballer.

Alles kwam los
Die knellende boeien om zijn pols. Het busje in. De cel in. En dan: die pot. Met zijn van alcohol en testosteron vervulde gemoed wierp de doelman zich op het porselein en sloeg het aan diggelen. Hij bevrijdde zich van de netheid die hem op de Herdgang al vanaf zijn vijftiende jaar dwarszat. Alles kwam los en Jeroen zou nooit meer lief en aardig zijn. De gevolgen zagen we tegen Atlético Madrid. Dankzij de pot van de Eindhoven stond Zoet als een kerel rechtop in Estadio Vicente Calderón. Kalm en vastberaden. Ik zeg: respect.

Eerst ging er minder van hem uit dan van Jasper Cillessen. Nu gaat er meer van hem uit. Zoet is iets langer en breder, hij kijkt sinds de pot boosaardiger en, niet onbelangrijk, zijn stem is lager. Benieuwd hoe dat gaat tegen Ajax. Het zou me niet verbazen als coole Zoet de doorslaggevende factor wordt. En dat iedereen hem na de Wedstrijd van het Jaar beter vindt dan Oranjekeeper Cillessen. In dat geval rest Cillessen maar één ding. Achterblijven in Eindhoven en de beest uithangen.

Onderwerpen