Spring naar de content

Ook Wikipedia blijkt een duistere kant te bezitten

Met een snelheid van meer dan tien bewerkingen per seconde, zijn op dit moment duizenden mensen in de wereld druk bezig met het bewerken van artikelen op Wikipedia. De grootste online encyclopedie, met miljoenen artikelen in bijna driehonderd talen, profileert zich als ‘the encyclopedia anyone can edit’. Maar ook dit grote, gratis, online naslagwerk blijkt een duistere kant te bezitten. Het tegendeel blijkt namelijk waar, vertelde marktonderzoeker Gregory Kohs aan Fullmeasure News.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

De belofte van de accurate, neutrale artikelen en privacy voor medewerkers blijkt een illusie. Medeoprichter Larry Sanger heeft al in 2001, een jaar na de start, de organisatie verlaten. “People that I would say are trolls sort of took over. The inmates started running the asylum,” laat hij weten aan platform Vice.

Op een gemiddelde dag worden door Wikipedia zo’n duizend IP-adressen geblokkeerd voor het bewerken van de online encyclopedie, waaronder die van Gregory Kohs, omdat hij zich tegen het Wikipedia-beleid verzette. Kohs, eigenaar van MyWikiBiz, begon met een dienst waarbij hij Wikipedia-artikelen tegen betaling schreef voor bedrijven. Dit strookte volgens de encyclopedie niet met de missie van Wikipedia.

Anoniem
Toen het account van Kohs werd geblokkeerd, werd hij meegezogen in een voor hem onbekende cyberwereld. Door editors werd hij via de sporen die hij achterliet op het internet onopgemerkt in de gaten gehouden en getraceerd. Hij ontdekte dat hij werd gevolgd, doordat iemand interne Wikipedia-discussies over hem had gelekt. Er werd in de discussie gespeculeerd over de locatie van Kohs, hij zou naar huis gaan voor Thanksgiving om zijn ouders te bezoeken.

Kohs onthult dat de meeste Wikipedia-pagina’s worden bewerkt door mensen die een agenda hebben. En er vinden heuse editor-oorlogen plaats omtrent bepaalde topics. Neem voor de lol maar eens een kijkje op de talks-pagina of bezoek de history-pagina van diverse topics. Soms worden er binnen enkele minuten tientallen wijzigingen over en weer doorgevoerd door slechts een handjevol editors.

Macht
Hoe vaker je als editor wijzigingen doorvoert en des te langer je het doet, hoe meer macht je verkrijgt in de wereld van de digitale encyclopedie. Er zijn honderden vrijwillige redacteuren die de meest krachtige status van editor hebben bereikt. Zij worden ‘administrators’ genoemd en alleen de pseudoniemen of gebruikersnamen op Wikipedia zijn van hen bekend.

Volgens Kohs zouden vertrouwde Wikipedia-officials pagina’s hebben bijgewerkt voor PR-klanten en zouden belangenbehartigers van Sony, de CIA, het Vaticaan en Barack Obama in het geheim de desbetreffende Wikipedia-pagina’s voordelig bewerken.

Ook de farmaceutische industrie blijkt verwikkeld in deze editor-war. Er kunnen miljoenen dollars afhangen van hoe een product of idee op de goedbezochte pagina’s van Wikipedia wordt neergezet. Kohs noemt als voorbeeld de ziekte van Morgellon. Volgens de Mayo Clinic betreft het een ‘unexplained skin disorder characterized by sores’ en volgens Wikipedia betreft het een ‘delusional belief’. Kohs’ verklaring? Waarschijnlijk is de editor werkzaam in de medische wereld of farmaceutische industrie: “They probably have an agenda to discredit or to suppress alternative medicines, things of that nature”.