Adele en de single van 44 miljoen euro

Sebas Bouquet 21 apr 2016 Cultuur

85 miljoen pond – ruim 107 miljoen euro. Dat is het geschatte vermogen van Adele. De zangeres laat daarmee concurrenten mijlenver achter zich op de jaarlijkse lijst met rijkste jonge Britse muzikanten van de krant The Sunday Times. Singer-songwriter Ed Sheeran staat op plek twee, eveneens onder de dertig jaar, met ongeveer de helft van het vermogen van de zangeres. Maar dat is niet het meest opvallende aan de lijst. Die eer krijgt de single Hello.

Adele’s explosief gestegen fortuin schrijft men toe aan de release van het album 25. Het album dat via geen enkele streamingsdienst te beluisteren was, maar stiekem toch wel. Niet Spotify, niet Apple Music, niet Deezer, maar radiodienst Pandora bood het gehele album daags na het verschijnen in zijn geheel aan.

Hoe dat kan? Pandora verschilt van concurrenten op één belangrijk punt: gebruikers kunnen zelf niet bepalen welke nummers ze willen luisteren. Omdat de dienst niet interactief is, valt Pandora in de Verenigde Staten onder regelgeving voor radiostations. En dus mag het station alle nummers uitzenden waarop in het land royaltys worden ingezameld.

Dat was echter niet de grote melkkoe van de Britse. Het was de wél overal te streamen single Hello die voor het grootste succes en ongeveer 35 miljoen pond zorgde – zo’n 44 miljoen euro.

Records
Hello brak eind oktober vorig jaar alle online records. De videoclip van het nummer werd na één dag op onlinedienst Vevo 23,2 miljoen keer bekeken (op het moment van schrijven 1.460.142.658 keer). Ter vergelijking: het record stond daarvoor op naam van Taylor Swift, haar nummer Bad Blood trok 21,1 miljoen kijkers op de eerste dag. Hello stond ook op de eerste plaats bij iTunes en de single werd al rap het meest gedownloade nummer in 85 landen.

In de maanden daarna brak ook het gehele album ’25’ de verkooprecords, onder meer in de Verenigde Staten. Adele was de eerste artiest die zowel in de eerste week als in de tweede week na de release meer dan een miljoen exemplaren van een album verkocht. De verkoopteller stond na twee weken al op ruim vier miljoen. Na een maand waren wereldwijd 15 miljoen albums verkocht.

De grote vraag blijft natuurlijk wat de opbrengst van het héle album was geweest als dat óók te beluisteren zou zijn via de streamingdiensten. Misschien hadden de tien andere nummers op het album van Adele nog wel tien keer 44 miljoen euro opgeleverd.

Voorlopig moet Adele het in ieder geval doen met de dertigste plek op de lijst van rijkste Britse en Ierse muzikanten van alle leeftijden. De lijst wordt al jaren aangevoerd door sir Paul McCartney, goed voor het duizelingwekkende vermogen van 760 miljoen pond- zo’n 963 miljoen euro.

Reageer op artikel:
Adele en de single van 44 miljoen euro
Sluiten