Spring naar de content

Heerlijk, helder, Hein Vanhaezebrouck

Mocht RSC Anderlecht de Belgische landstitel mislopen, dan ziet de club in de Hein Vanhaezebrouck de ideale opvolger van Besnik Hasi, zo meldde HetNieuwsblad daags voor de clash tussen KAA Gent en Anderlecht. Het nieuwsbericht kreeg een voorname plek: de voorpagina. Maar wat blijkt? Volgens de hoofdpersoon is het bericht helemaal niet waar. Hein Vanhaezebrouck, trainer van Gent, geeft een helder lesje communiceren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

“Naar aanleiding van een voorpagina artikel in één van de dagbladen wenst de coach via onze site het één en ander te verduidelijken,” valt op de officiële website van Gent te lezen. En dan begint het relaas van de trainer, die in de eerste zin aangeeft ‘normaal nooit op dergelijke geruchten of insinuaties te reageren’. Maar nu, enkele dagen nadat Vanhaezebrouck voor de tweede keer wordt beticht van een overstap naar de directe concurrent, reageert de grote baas treffend. “Wie dit heeft beweerd, is een pertinente leugenaar en heeft enkel als bedoeling om mijzelf alsook KAA Gent en RSC Anderlecht te raken.”

U kunt zich afvragen waarom een voetbaltrainer deze reactie laat plaatsen. Voetbaltrainers, bestuursleden en voetballers krijgen immers dagelijks bakken stront over zich heen. Toch? Niet reageren is dan misschien wel het beste.

Vanhaezebrouck geeft zelf het antwoord. Een zeer helder antwoord. “Deze keer maakt men er zelfs voorpaginanieuws van en daarom wou ik deze keer wel reageren.” Een sneer volgt. “We weten al langer dat de waarheid al een tijdje niet meer hoort bij de voorwaarden om een goed artikel te brengen, maar hiermee probeert men, niet toevallig net voor het belangrijke onderlinge duel tussen RSC Anderlecht en KAA Gent, om commotie te veroorzaken bij beide clubs.”

Natuurlijk, het eerste zinsdeel voor de komma uit laatstgenoemde citaat valt in twijfel te trekken, maar daarna raakt Vanhaezebrouck de kern van keurig communiceren. “Ik betreur dit ten zeerste en vind dit een gebrek aan respect ten aanzien van RSC Anderlecht en KAA Gent, ten aanzien van beide directies alsook van beide supportersgroepen. Dit is tevens weinig respectvol ten aanzien van mijn collega Besnik Hasi en mezelf en hierbij is het ook de bedoeling om de spelers van beide ploegen te beïnvloeden net voor een cruciale wedstrijd.”

Vermoedelijk had een telefoontje met Vanhaezebrouck vóór publicatie volstaan. “Ik kan onze supporters verzekeren dat er geen enkel contact is geweest met Anderlecht en dat het mijn bedoeling is om de onderlinge wederzijdse afspraken die ik met de directie van KAA Gent heb gemaakt na te komen, zoals ik eigenlijk al altijd heb gedaan. Ik hoop dan ook dat de wedstrijd zondag in alle sereniteit en fairplay kan doorgaan en dat beide ploegen zich op een normale manier kunnen voorbereiden.” Raak.

Een overdachte reactie, met argumenten; een helder verhaal. Zo communiceert Hein Vanhaezebrouck. Heerlijk, helder, Hein. Daar kunnen velen uit de voetbalwereld, waaronder onze eigen Louis van Gaal, nog wat van leren.

Onderwerpen