Spring naar de content

Sierd de Vos, de beste commentator die we hebben

Volgens zijn broodheren van de betaalzender Ziggo is hij de Cruijff onder de commentatoren. Ik weet niet of dat klopt. Heilige Johan was de beste voetballer die we hebben gehad en Sierd de Vos is niet Nederlands beste voetbalcommentator ooit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

In mijn herinnering waren in ieder geval Herman Kuiphof en Theo Reitsma beter. Die beschikten over een zeldzame cocktail van intelligentie, algemene ontwikkeling en spontaniteit. Op hun beste momenten schreven Kuiphof en Reitsma geschiedenis met legendarische oneliners. Dat niveau lijkt er voor De Vos op zijn 56ste niet meer in te zitten.

Aan de andere kant: hebben we momenteel een betere dan Sierd de Vos? Zeker nu SBS6 de Champions League verzorgt en je vanzelf de grossiers in platitudes ontvlucht door naar Ziggo te zappen, valt het hoge niveau van De Vos op. Met zijn stem, zijn humor en vakmanschap steekt hij de complete SBS-stal in zijn zak. Er zijn mensen die hem irritant vinden, maar dat gold voor Cruijff natuurlijk ook. Te groot ego? ijdel? Zal best. Mij gaat het om kennis en originaliteit en daarin heeft De Vos zijn gelijke niet.

‘De troepen van Barcelona rukken op’ zeggen als Atlético Madrid wordt teruggedrongen: ik houd daar wel van. ‘Het kluitje van Atlético wordt steeds kleiner’: eenvoudige manier om het spel een beeld op te plakken. Soms drijft hij zijn hang naar anekdotiek en grappige terzijdes te ver door, maar voorop staat de verbeelding die De Vos altijd aan het spel weet toe te voegen. In het land van protestanten — het is wat het is — is hij de Latijnse overdrijver, de lyrische gangmaker die verder kijkt dan wat wij zien.

‘Atlético naar de halve finales — wie haalt er wat te drinken?’ On-Hollandser kan niet.
Hij is een fan van Atletic zonder partijdig te worden. Beter dan de krantenverslaggevers de volgende dag had hij tíjdens Atlético – Bayern München al door dat Bayern in de tweede helft veel beter was dan de thuisploeg en meer verdiende dan de 1-0 nederlaag. Een commentator die weigert alles naar de stand of de uitslag toe te praten: dan ben je een grote. Ook heeft De Vos ondanks alles oog voor de hysterie in het Vicente Calderón, voor het wangedrag van trainer Diego Simeone en dat van de ballenjongens.

Na een verwoestend afstandsschot tegen de lat: ‘Bayern is als Dikke Bertha, het grootste kanon uit de Eerste Wereldoorlog.’ Na een grove tackle van Arturo Vidal: ‘Zóóóó! Scheidsrechter! Met twee benen vooruit… Die idioot uit Chili die met veel alcohol op Ferrari’s in de prak rijdt.’ Leuke, verrassende invallen die je van niemand anders hoeft te verwachten.

Kortom: komende week zap ik weer naar Sierd ‘koekoek!’ de Vos, de op twee na beste commentator die we hebben gehad.

Onderwerpen