Spring naar de content

Och eredivisie, wat ben je spannend

Natuurlijk, we willen weer meedoen in Europa en de hemel bestormen met de mannen in oranje, maar zolang dat niet lukt, kunnen we nog altijd ons hart ophalen bij de wedstrijden in de nationale competitie. Goed is het lang niet altijd, maar naar het puntje van je stoel schuif je met grote regelmaat. Zeker in deze laatste weken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Voor de voorlaatste speelronde van de eredivisie werd zondagmiddag op negen velden gelijktijdig afgetrapt. En overal gebeurde wel iets, en bijna alles had invloed op de ranglijst: och eredivisie, wat ben je spannend.

De titel
Na 33 wedstrijden weten we nog altijd niet wie er met de schaal vandoor gaat. Sterker nog, we mogen ons opmaken voor een apotheose als in 2007. Ajax en PSV voldeden zondag beide aan hun opdracht, al is het momentum voor de Amsterdammers. Ajax won in eigen huis dankzij doelpunten van Vaclav Cerny, Mike van der Hoorn, Viktor Fischer en Amin Youness met 4-0 van FC Twente. PSV zegevierde, na een moeizaam begin, met 6-2 van SC Cambuur. Daarmee blijft het verschil in doelsaldo in evenwicht. Volgende week valt de beslissing als Ajax op bezoek gaat bij De Graafschap en PSV langsgaat bij PEC Zwolle.

Stand bovenin:
1. Ajax 81 punten (+60)
2. PSV 81 punten (+54)

Europees voetbal
In het kielzog van de twee titelkandidaten wordt nog volop gestreden om Europees voetbal. Na de bekerwinst van vorige week is Feyenoord al verzekerd van een plek in de Europa League. Omdat de Rotterdammers ook beslag legden op de derde plek, plaatst de nummer vier zich eveneens direct voor de derde voorronde van het door de UEFA georganiseerde toernooi. AZ maakt het meeste aanspraak op die plek. De Alkmaarders wonnen zondag met 4-1 van De Graafschap en hebben volgende week aan een punt genoeg bij directe concurrent FC Utrecht, dat zondag de winst pakte bij Vitesse (1-3). Als de thuisploeg in de Galgenwaard met meer dan twee doelpunten verschil wint, neemt het de vierde plaats over.

De nummers vijf tot en met acht strijden in de play-offs om het laatste Europese ticket, en ook daar is het ongekend spannend. FC Utrecht (of AZ) en Heracles Almelo zijn al zeker van deelname, daarachter kan alles nog gebeuren. PEC Zwolle, FC Groningen, NEC en Vitesse staan binnen drie punten van elkaar en spelen geen van allen tegen elkaar volgende week.

Stand subtop:
3. Feyenoord 60 punten (+21)
4. AZ 56 punten (+15)
5. FC Utrecht 53 punten (+11)
6. Heracles Almelo 51 punten (-1)
7. PEC Zwolle 48 punten (+4)
8. FC Groningen 47 punten (-8)
9. NEC 46 punten (-4)
10. Vitesse 45 punten (+17)

Degradatie
Er kan vervolgens een klein sprongetje in de stand worden gemaakt. ADO Den Haag, sc Heerenveen, FC Twente en Roda JC spelen tijdens de laatste speelronde om des keizersbaard. Voor hen is er geen eer meer te behalen. Dat is voor sommige teams prima (ADO en Roda) en voor andere teleurstellend (FC Twente en sc Heerenveen).

De directe degradant is ook bekend. Het verlies bij PSV maakte voor SC Cambuur een einde aan een periode van drie seizoenen in de eredivisie, zij kunnen De Graafschap niet meer achterhalen. De Superboeren zijn op hun beurt veroordeeld tot het spelen van nacompetitie. Wie de laatste nacompetitieplek vult, wordt óók volgende week beslist. Excelsior haalde zondag een puntje tegen PEC Zwolle en passeerde daarmee Willem II, dat nu weer onder de streep staat. De Rotterdammers spelen op de laatste dag een uitwedstrijd tegen Cambuur, Willem II gaat naar Roda JC.

Stand onderin:
15. Excelsior 27 punten (-28)
16. Willem II 26 punten (-19)
17. De Graafschap 22 punten (-27)
18. SC Cambuur 18 punten (-44)

Nog zeven nachtjes slapen voordat er weer ruim anderhalf uur lang geschakeld mag worden tussen de verschillende stadions. Dat er maar veel doelpunten mogen vallen.

Uitslagen 33ste speelronde
Ajax – FC Twente 4-0
PSV – SC Cambuur 5-2
Willem II – Feyenoord 0-1
AZ – De Graafschap 4-1
Vitesse – FC Utrecht 1-3
Heracles Almelo – ADO Den Haag 1-1
Excelsior – PEC Zwolle 2-2
NEC – Roda JC 1-2
sc Heerenveen – FC Groningen 1-2

Onderwerpen