Spring naar de content

Terugkijken: Obama’s laatste Correspondents’ Dinner

Barack Obama is bezig aan zijn laatste jaar als president van de Verenigde Staten. Alles wat hij doet, doet hij voor de laatste maal. Zaterdag maakte hij nog een keer grappen tijdens het Correspondents’ Dinner – dat wat Twan Huys in Nederland probeerde, maar dan geslaagd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Het is een eer om hier te mogen zijn tijdens mijn laatste, en misschien hét allerlaatste Witte Huis Correspondents’ Diner,” opende Obama zijn one man show. “Jullie zien er allemaal fantastisch uit, het einde van de republiek zag er nog nooit zo goed uit.”

In het vervolg van de speech nam de afzwaaiende president alle tijd om zijn mogelijke opvolgers op de hak te nemen. “Als dit materiaal werkt, gebruik ik het volgend jaar bij Goldman Sachs,” verwees Obama naar goed betaalde speeches die Clinton gaf bij de bank.

Tegen Bernie Sanders, die in de zaal aanwezig was: “Bernie, you look like a million bucks. Of, om het op een voor jou begrijpelijke manier te zeggen: je ziet eruit als 37.000 donaties van elk 27 dollar.” En, over het feit dat Sanders zich van hem distantieerde: “Dat deed een beetje pijn. Het is niet iets wat je doet bij een comrade.”

Donald Trump was niet in de zaal en dat stelde Obama teleur. “We hadden de laatste keer zoveel lol. En het is verrassend; we hebben een ruimte vol journalisten, beroemdheden en camera’s. En hij zegt nee. Is het diner te slecht voor The Donald? Wat kan hij aan het doen zijn? Een Trump Steak eten? Beledigingen tweeten naar Angela Merkel?”

Over kritiek op Trumps competenties: “Ze zeggen dat Donald niet genoeg ervaring heeft in de buitenlandpolitiek om een president te zijn, maar in alle eerlijkheid: hij heeft jaren lang leiders uit de hele wereld om zich heen gehad; miss Zweden, miss Argentinië, miss Azerbeidzjan.”

Obama sloot zijn laatste toespraak af met een heuse mic drop, en het bijbehorende: “Obama out.

Onderwerpen