Spring naar de content

Factcheck: alle criminelen zijn allochtonen

Elf tips leverde de bijdrage in Opsporing Verzocht over de neergestoken Rotterdamse krantenbezorgster. Tijdens de uitzending klom twitterend Nederland in de pen. Alle criminelen in Nederland zijn Polen of Marokkanen, klonk het. Maar klopt dat wel? Vast niet. Wij doken in de cijfers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

De uitzending van Opsporing Verzocht waarin de zaak van de neergestoken krantenbezorgster werd belicht, was gisteravond hot topic, vooral dankzij het door de politie verspreidde signalement. De politie vermoedt namelijk dat een getinte man van tussen de 20 en 30 jaar oud de krantenbezorger rond 05.15 uur neerstak.

Maar hebben zij het bij het juiste eind? Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2014 niet. In dat jaar zijn er 215.460 Nederlanders verdacht van een misdrijf, variërend van vernieling en verkeersmisdrijven tot geweldsmisdrijven. Afgaande op de laatste observatie van @widtvoet zou slechts 5 procent van alle verdachten (10.773) een autochtone afkomst hebben.

Meer autochtone verdachten
De vork zit iets anders in de steel. Liefst 111.370 autochtonen zijn in 2014 verdacht geweest van een misdrijf. 11.170 autochtone verdachten minder dan het jaar ervoor en 21.970 minder dan 2013, maar nog steeds meer dan het aantal niet-westerse allochtone verdachten (64.690 in 2014), Marokkaanse verdachten (16.000 in 2014) en Turkse (10.170 in 2014) of Antilliaanse verdachten (7.610 in 2014).

Het is vooral de beeldvorming die veel invloed heeft bij zaken en discussies als deze. Er moet voor de duidelijkheid wel wat nuance aan de bovenstaande cijfers worden bijgebracht. Als je kijkt naar het aantal geregistreerde verdachten per 10.000 leden van de verschillende bevolkingsgroepen is er sprake van meer verdachten – 92 autochtone Nederlanders tegenover 245 allochtonen per 10.000 – in de groepen die de twitteraars aanduiden.  Maar dat is simpelweg omdat de totale groep allochtone Nederlanders groter is.

De afgelopen jaren zijn er ook verschillende onderzoeken gepubliceerd waarin wordt geconcludeerd dat immigranten en allochtonen geen grote invloed heeft op criminaliteitscijfers. Ook de recente immigratiestroom niet. De werkelijkheid ligt met de cijfers in de hand vaak genuanceerder. Dus, denk wanneer u de volgende keer naar Opsporing Verzocht kijkt aan deze cijfers voor u met geslepen messen Twitter opduikt.