Spring naar de content

Uw manier van leven beschermen? Zeg het met vlees

class="p1">Sylvester Stallone is naar eigen zeggen ooit gearresteerd omdat hij een stuk kip gooide naar een klant van de broodjeszaak waar hij pre-Rocky I tot en met V werkte. In een van de bekendste scènes uit de filmgeschiedenis vindt een niet-chantabele regisseur het hoofd van zijn Engelse racepaard Khartoum (à zeshonderdduizend dollar) tussen zijn witte satijnen lakens. Kleinigheidje van de familie Corleone. De laatste tijd lijkt ook de gewone man steeds vaker naar een stuk dood dier te grijpen om zijn twijfelachtige punt te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Gebroederlijk zij aan zij met de vreemdelingenhaat rukken in Nederland de vleesincidenten op. In Utrecht werd vorig jaar een man veroordeeld voor onder meer het sturen van dreigbrieven met stukken varkensvlees naar zes moskeeën. In maart werden in Rotterdam bij een islamitische slagerij varkenskoppen en een poot door de stukgeslagen gevelruit naar binnen gegooid. En alleen al het afgelopen jaar werden er (delen van) varkens achtergelaten bij islamitische gebedshuizen in Berkel en Rodenrijs en Mijdrecht, en bij toekomstige AZC’s in Enschede en Heesch. Onze manier van leven.

In de Georgische hoofdstad Tbilisi zat een groepje nationalisten dan juist weer helemaal niet op onze walgelijke Westerse invloeden te wachten. Tatoeages en piercings, bewust eten, LGBT-vriendelijkheid. Zondagavond drongen ze tijdens een filmavond het veganistische Kiwi-Café binnen en begonnen daar met worsten, gegrild vlees en vis naar de bezoekers te gooien. Volgens de BBC droegen ze strengen worst als kettingen om hun nek. Dat zal die rothippies leren.

In India werd vorig jaar een aanhanger van de nationalistische Hindoe-partij Rashtriya Swayamsevak Sangh (Nationale Patriottische Organisatie) betrapt toen hij vermomd als moslima — in boerka en lange jurk van zwart en rood fluweel — een stuk rundvlees naar binnen gooide bij een Hindoeïstische tempel. Voor een verdachtmaking en wat extra wrijving tussen bevolkingsgroepen was hij best bereid om zijn eigen geliefde koe en gebedshuis te ontheiligen.

Eerder deze maand dook er op internet een filmpje op van een man die in Albert Heijn met een stukje varkensvlees het halalschap haram maakt. Terwijl hij de camera op de inhoud van zijn mandje richt, haalt hij een filetlapje à la minute uit het plastic. Met een swaffelende beweging veegt hij het over de kipkrokantschnitzels, over de rookworsten. Even dat bakje hummus beroeren, de Chatar-worsten, het rundergehakt — zo, flats, over de opgestoken duim van halal-posterboy Wahid. “Zo. Zo. Zo. Die. En die. En die. En zo. En dan zo.” Nog even — klets! — die onderkant van het lapje, de bovenkant van ‘t lapje. Tik ‘m aan, ouwe. Het stukje varkensvlees eindigt tussen twee pakjes gehakt, die de man nog even met een draaiende beweging op elkaar perst. Voor volk en vaderland natuurlijk.

Het vlees is zwak, maar de geest is nog zwakker.