Spring naar de content

Willem van Hanegem doet die handjes de lucht in

Alsof-ie net een doelpunt scoorde. Met een hand in de lucht en een klein hupsje erbij. Af en toe produceert hij geluid, dan gaat het van ‘heeehuuuheee’ of ‘huphuphup’. Alleen staat Willem van Hanegem niet op een voetbalveld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Willem staat op een groot podium, op een parkeerterrein van het Rotterdamse sportpaleis Ahoy. Het is geen huldiging, de Kromme staat voor duizenden liefhebbers van housemuziek. Een van ‘s lands beste voetballers aller tijden draagt geen voetbaltricot of trainingspak, maar een hoodie met de tekst ‘010 is a state of mind‘ en een baseballcap.

Dansfeest The Flying Dutch is in volle gang en duo W&W pleziert het publiek met hun harde tonen. Een van de twee W’s staat voor Willem van Hanegem – Junior, welteverstaan. Zijn vader is een held in Rotterdam, misschien wel de beste speler die Feyenoord ooit heeft gehad. Hij maakte deel uit van het elftal dat in 1974 de wereld veroverde met totaalvoetbal. Een man die bekend staat om zijn nuchtere kijk op het voetbal en het leven. Iemand die maandag het Oranje van Danny Blind nog kapot schreef en eens in de zoveel tijd een sketch opvoert met Harry Mens.

Vandaag is Willem van Hanegem vooral de surprise-act in de show van zijn zoon. Nu is er geen plaats nuchterheid, hij roept op tot een sit down. Tijdens een rustig gedeelte van een nummer moet het publiek allemaal door de knietjes, net als de 72-jarige levende legende. Als de muziek aanzwelt brengt hij zich omhoog. “Kom op, kom op, hééé.” Willem van Hanegem springt en zwaait, hij gooit zijn pet het publiek in. Zijn trui gaat uit en legt dezelfde route af.

Het publiek vindt het fantastisch en legt het tafereel vast op de smartphone. De organisatie deelt het moment trots via de sociale media. De romanticus haast zich naar YouTube, snel een filmpje zoeken waarop de voetballer Willem van Hanegem met zijn hand omhoog staat en een hupsje maakt omdat hij op schitterende wijze doel heeft getroffen. Sommige oude beelden ruil je liever niet in voor nieuwe.