Spring naar de content

Onderzoekers: de crisis maakte dik

Toenemende werkloosheid verhoogt de kans op overgewicht bij kinderen, zo luidt de conclusie van onderzoek naar het verband tussen de recessie en gewicht bij kinderen in Californië. Hoewel menig gezondheidsgoeroe beweert dat gezond eten niet duurder hoeft te zijn, is er een duidelijk verband tussen inkomen en de Body Mass Index (BMI).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health keken naar het gewicht van kinderen in relatie tot veranderende economische omstandigheden tussen 2008 en 2012. De onderzoekers zagen de recente recessie als mogelijkheid om de gevolgen van een verslechterende economie voor kinderen te testen. Ze keken in deze periode twee keer naar het BMI van de kinderen om de verschillen te kunnen aantonen.

De bevindingen zijn zorgbarend: waar in 2008 28 procent van de jongeren aan overgewicht leed, was dat aantal in 2012 gestegen naar 37 procent. Kinderen die opgroeien in gemeenschappen waar de werkloosheid hoog is, hebben een groter risico obees te worden. De onderzoekers stellen daarom dat het niet alleen een taak is van de ouders, maar ook van de overheid om het probleem aan te pakken.

Ook in Nederland is het aantal te dikke kinderen de afgelopen jaren flink toegenomen en zijn er studies die aantonen dat er een significant verband bestaat tussen opleidingsniveau van de ouders en het aantal kilo’s dat hun nageslacht weegt. Te veel eten en te weinig bewegen zijn de belangrijkste oorzaken, bij wie de verantwoordelijkheid ligt staat ter discussie.

De Amerikaanse documentaire Fed Up (2014) gaat in op de oorzaken en verantwoordelijken van overgewicht, met name bij kinderen in Amerika. De belangrijkste oorzaak die hier wordt gegeven is dat er aan alle producten suiker toegevoegd wordt – en door dat toe te staan ontstaan er problemen voor de alle bevolkingsgroepen. Die documentaire ziet u hier terug.