Spring naar de content

Vergelijkbaar met een orgasme (en helemaal hip): cacao snuiven

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen
grumpy_cat_hp
Foto: Flickr | Topher McCullogh

Kwijlsnuitje bacon
Je staat er eigenlijk nooit bij stil, maar om ervoor te zorgen dat iedereen, echt iederéén, per computer kan communiceren, heb je leestekens nodig die iedereen begrijpt, of je nou Europeaan bent, Rus, Chinees of wiskundige. Dat moet allemaal ontworpen, geprogrammeerd en gestandaardiseerd worden en dat doet het Unicode Consortium. 120.000 ‘lettertekens’ hebben ze inmiddels gedefinieerd, waanzinnig belangrijk werk, maar de enige keren dat ze de wereldpers halen is wanneer er weer een lading nieuwe emoji’s wordt toegevoegd. Want daar gaan ze ook over. Op 21 juni is het zover, dan komen er 72 nieuwe emoticons bij, van Rolling on the floor laughing, kwijlsnuitjes en plakjes bacon tot een ‘bel me’-handje en een stokbrood. Hoe hebben we ooit zonder gekund… Het is jammer dat de techniek nog niet zo ver is voortgeschreden dat ik ze in deze tekst kan gebruiken, want anders waren we helemaal losgegaan. Inmiddels is er al een ‘vertaling’ van de King Jamesbijbel en hoe geweldig zou het niet zijn om bijvoorbeeld Vijftig tinten grijs in emoji’s om te zetten. Of is er nog geen zweepje bij? Even checken op Emojipedia dan maar. 😉 😉 😉

13384884_1070859102985491_1254541479_nZuurpruimsnuitsyndroom
‘Wat kijk je boos!’ ‘Ben je soms ongesteld?’ ‘Is er iemand dood?’ Als je dit regelmatig te horen krijgt – voor de man dus niet dat ongestelde 😉 – is de kans groot dat je ‘lijdt’ aan RBF: resting bitchy face. Het is de uitdrukking die je gezicht aanneemt als het in volledige ruststand is en bij sommigen ziet dat eruit alsof je boos, verdrietig of geïrriteerd bent. Terwijl je misschien wel in alle rust staat te plannen wat je dadelijk voor lekkere tosti gaat eten of dat je vanavond fijn met een doos bonbons en een fles wijn Friends gaat bingen. De term – in eerste instantie trouwens bitchy resting face genoemd – werd in 2013 geijkt door het Youtube-comedykanaal Broken People en werd wereldwijd opgepikt. Zelfs psychologen bogen zich over het fenomeen, maar hun conclusies zijn tegenstrijdig. Waar de een denkt dat we RBF zien als manifestatie van een onafhankelijke geest, beweert de ander juist dat we het zien als een teken van onbetrouwbaarheid. Dat schiet niet op.

Beroemde RBF’ers zijn onder anderen Victoria Beckham, Anna Wintour, Simon Cowell en onze eigen Mr. Gerard Spong. Die heb je echt nog nooit zien lachen. De koning aller zuurpruimsnuiten is uiteraard Kanye West, maar goed, wat wil je als je met dát mens getrouwd bent…
Hoe dan ook, iedereen die mij nog eens lastig valt over mijn chagrijnige gezichtje, verwijs ik naar deze. Laat me maar lachen of hou je kop. Behalve degene die vraagt of ik ongesteld ben. Die krijgt een zoen.

cacao_hp
Foto: The Chocolate Line

Lijntje choke
In de categorie ‘Net als je denkt dat het niet gekker kan’ deze week het zogeheten cacao snuiven. Niet de geur van een lekkere beker warme chocomelk, maar echt up your nose! Het is hét dingetje in hippe clubs over de hele wereld en je wordt er niet uitgezet als je het in alle openheid doet. Maar wat is het en hoe doe je het? Het begon als een grapje: chocolatier Dominique Persoone uit België (where else?) moest cateren voor de Rolling Stones en dacht dat het wel leuk was om de jongens zijn creaties te laten snuiven in plaats van te eten. Het was nog even uitproberen met de ingrediënten – chilipeper was geen goed idee! – maar uiteindelijk kwam hij met een mix van pure cacao, munt en gember. Snuiven met een rietje is uiteraard zooooo passé, dus fabriceerde hij een apparaatje, gebaseerd op een negentiende-eeuwse snuifmachine, waarmee de poeder middels twee lepeltjes de neus in wordt gekatapulteerd. Het was een daverend succes en inmiddels heeft zijn bedrijf The Chocolate Line 25.000 pakketjes poeder en snuifmachine verkocht voor 45 euro per stuk. Volgens Persoone zit de kick er in doordat de neus wel een biljoen geuren kan onderscheiden, terwijl de tong maar vijf smaken kent. De cacao zou stofjes in de hersenen vrijmaken die vergelijkbaar zijn met die na een orgasme – ik zie opeens ontzettend veel When Harry met Sally-achtige scènes voor me in al die hippe tenten… Het effect houdt ongeveer een kwartier aan. Wel goed je neusgaten poetsen na gebruik. En niet met hagelslag proberen. 

Onderwerpen