Spring naar de content

Cristiano Ronaldo begint met dikste portemonnee aan EK

Of hij de ster van het EK wordt is nog de vraag, Cristiano Ronaldo oogde richting het einde van het seizoen verre van fit. Dat hij de best verdienende speler van het toernooi is, lijdt geen twijfel. Volgens Forbes is de Portugees ‘s werelds best betaalde atleet van 2016.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Met een inkomen van €77,5 miljoen houdt Ronaldo onder ander Lionel Messi en LeBron James achter zich als grootverdiener in de sport. De enige twee andere spelers die in actie komen op het EK en ook de top-25 van het zakenblad haalden zijn Zlatan Ibrahimovic (23e met €33 miljoen) en Gareth Bale (25e met €31,6 miljoen).

Ronaldo dankt zijn enorme inkomen behalve aan zijn monstercontract bij Real Madrid, voor een groot deel aan zijn sponsorovereenkomsten, waarvan die met Nike (€11,5 miljoen) het meeste oplevert. De Portugese superster schittert dan ook in donderdag gelanceerde commercial van het kledingmerk, dat daarmee de traditie voortzet om tijdens elk groot voetbaltoernooi met een nieuwe korte film te komen.

Toptien best betaalde mannelijke atleten
1. Cristiano Ronaldo (Voetbal, €77,5 miljoen)
2. Lionel Messi (Voetbal, €71,7 miljoen)
3. LeBron James (Basketbal, €68 miljoen)
4. Roger Federer (Tennis, €59,8 miljoen)
5. Kevin Durant (Basketbal, €49,5 miljoen)
6. Novak Djokovic (Tennis, €49,2 miljoen)
7. Cam Newton (American Football, €46,8 miljoen)
8. Phil Mickelson (Golf, €46,6 miljoen)
9. Jordan Spieth (Golf, €46,5 miljoen)
10. Kobe Bryant (Basketbal, €44 miljoen)

Vrouwen
Bij de dames voert Serena Williams de lijst aan. De verliezend finalist op Roland Garros neemt de eerste stek over van Maria Sjarapova, die veel van haar sponsoren verloor na haar dopingbekentenis – overigens bleef Nike haar trouw. MMA-vechtster Ronda Rousey is goed voor de derde plek.

Schrijnend is het verschil in inkomen tussen de vrouwelijke en mannelijke sporters. Williams (40e) en Sjarapova (88e) zijn de enige twee vrouwen die de algehele top-100 halen. Williams verdient in 2016 slechts een derde van wat Ronaldo bij elkaar speelt, lacht en poseert. Opvallend is ook dat er weinig variatie in de beoefende sport zit. Behalve Rousey en autocoureur Danica Patrick spelen alle vrouwen in de toptien tennis.

Toptien best betaalde vrouwelijke atleten
1. Serena Williams (Tennis, €25,5 miljoen)
2. Maria Sjarapova (Tennis, €19,3 miljoen)
3. Ronda Rousey (Vechtsport, €12,3 miljoen)
4. Danica Patrick (Autosport €12,2 miljoen)
5. Angieszka Radwanska (Tennis, €9 miljoen)
6. Caroline Wozniacki (Tennis, €7 miljoen)
7. Garbine Muguruza (Tennis, €6,7 miljoen)
8. Ana Ivanovic (Tennis, €6,5 miljoen)
9. Victoria Azarenka (Tennis, €5,8 miljoen)
10. Eugenie Bouchard (Tennis, €5,5 miljoen)