Spring naar de content

Op je smartphone kijken in gezelschap: het is besmettelijk

Vindt u het vervelend wanneer uw gezelschap de smartphone verkiest boven het communiceren met mensen die echt aanwezig zijn? Dan is de kans groot dat u uzelf ook schuldig gaat maken aan ‘phubbing’ –  het negeren van gezelschap door bezig te zijn met een mobieltje – zo blijkt uit onlangs in Computers in Human Behavior gepubliceerd onderzoek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Onderzoekers van de Universiteit van Kent keken hoe phubbing, een samentrekking van phone en snubbing, wat mensen motiveert om te ‘phubben’ en hoe het inmiddels meer de normale vorm van omgang is geworden dan een uitzonderlijke irritatie. Participanten werden gevraagd naar hun ervaringen met eigen en andermans telefoongebruik in sociale situaties in relatie tot mate van internet- en smartphoneverslaving, zelfbeheersing en angst om iets te missen.

De resultaten waren in veel opzichten voorspelbaar; een hoger verslavingsgehalte en gebrek aan zelfbeheersing leidt sneller tot het telkens even checken of er nog wat ‘gebeurt’ op de mobiel. Wel opmerkelijk is dat ook als je hier zelf niet zo toe geneigd bent, het aanstekelijk werkt. Hoewel het voor veel mensen voor irritatie zorgt wanneer mensen continu aan hun beeldscherm geplakt zitten, is het volgens de onderzoekers dus ook zo dat het hierdoor steeds geaccepteerder wordt.

Een logische verklaring voor de aanstekelijkheid van phubbing is dat wanneer de rest van het gezelschap met zijn mobiel bezig is, het niet meer storend is om het zelf ook te doen. Het gedrag om te volgen wint het van het sociaal wenselijke voorbeeld geven. Toch lijkt het nog niet voor iedereen de wenselijke norm van sociaal contact. Een eerder onderzoek wees uit dat mensen minder tevreden waren in hun liefdesrelatie wanneer hun partner mobiel bezig was tijdens een romantisch samenzijn. Het zou relaties zelfs opbreken en zorgen voor een hogere kans op depressie.

In 2013 werd er een anti-phubbing site opgericht waar je je frustraties over het fenomeen kan delen en je vrienden laten weten dat ze ermee moeten stoppen. De site vermeldt dat phubbing een vrouwelijke woord is, wat mooi aansluit bij de onderzoeksresultaten; vrouwen doen het (naar eigen zeggen) bijna twee keer zoveel als mannen en worden zelf dus ook vaker genegeerd. Antiphubbing.com heeft ook een Facebook- en Twitteraccount en is dus ook zeer geschikt voor mensen die er op hun smartphone mee bezig willen zijn.