Spring naar de content

Zal Burning Man zichzelf zijn op de Hoge Veluwe?

Ah, de Hoge Veluwe. De plek waar de natuur nog het minst ongerept is. Waar de met elkaar uitgeprate stellen in matchende regenjassen en waterproof kaarten op het fietsenstuur bij weer en wind de fietspaden bevolken. Daar waar niet hangjongeren, maar vogelaars en boswachters de dienst uitmaken, en waar de bronstige damherten hun geburl nog vrijelijk kunnen laten horen. Het is er zo wild, dat er zelfs een poema gesignaleerd werd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar alle poema’s en everzwijnen ten spijt: de Veluwe wordt binnen aanzienlijke tijd ook het decor voor een Nederlandse versie van het immens populaire festival Burning Man. Mocht u nu geen flauw idee hebben wat dat is: Burning Man is een immens festival dat ieder jaar in de afgelegen Black Rock Desert in de Amerikaanse staat Nevada plaatsvindt.

Deze woestenij verandert gedurende een week in een samenleving die volledig draait op ruilhandel, geldtransacties worden vermeden. Festivalgangers worden geacht zelfvoorzienend te zijn, en de afgelegen locatie werkt daar nog eens extra aan mee. Verder is Burning Man een surrealistisch extravagant spektakel dat zijn climax op het eind van de week beleeft, wanneer de enorme Wicker Man (een metershoge houten mensfiguur) in de hens wordt gezet. Ik hoef denk ik niet verder uit te leggen waar het festival haar naam aan dankt.

De afgelegen locatie (een dorre woestijn waar helemaal niets, maar dan ook niets is) heeft ervoor gezorgd dat Burning Man op deze manier kon ontstaan. Festivalgangers worden als gezegd geacht zelfvoorzienend te zijn en kleden met hun kunstzinnige uitingen het festival aan.

En nu komt het festival dus naar Nederland, in onze eigen Black Rock Desert: De Hoge Veluwe. Het is te hopen dat de organisatie de waarden van de oorspronkelijke Burning Man hoog houdt, en niet zwicht voor commercie. Want waar de festivals in alle soorten en maten als paddenstoelen uit de grond schieten zijn ze veelal eenduidig over één ding: de festivalganger is een melkkoe; een pratende pinautomaat die makkelijk 3 euro voor een (klein) biertje neer kan tellen. En dat zou jammer zijn, want dat is zo ongeveer het laatste waar Burning Man voor staat.

Onderwerpen