Spring naar de content

Het EK van de hooligans en de valse informatie

Het tweede weekend van het EK begon tijdens Kroatië-Tsjechië met een nieuwe zweem van hooliganisme. Gewelddadig een voetbalfeest verstoren is verwerpelijk, al wordt er anno 2016 niet alleen rond de stadions gevochten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Het EK heeft ons tot nu toe geleerd dat de Franse velden slecht zijn, er weinig goals te noteren vallen en dat de hooligan weer terug is op de voorgrond. De beelden van de dagenlange veldslag tussen dronken Engelsen en getrainde Russen in Marseille staan in het collectieve geheugen gegrift. Dat het een dag later ook misgaat in Lille tussen Oekraïners en Duitsers maakt het er niet beter op.

Gebroederlijk
Jarenlang lijkt het hooliganisme verdwenen van het grote toneel. Belangrijke voetbaltoernooien zijn meer en meer het toonbeeld van verbroedering. Dat het zo kan, ervoer ik vlak voor Zwitserland-Roemenië in Parijs waar alle fans door elkaar heen liepen en samen een biertje dronken. Zo gaat het bij het overgrote deel van de EK-duels. Denk aan de Ieren die een band vervangen van een Franse automobilist en de Noord-Ieren die het de titel van EK-song allang in de tas hebben met hun ‘Will Grigg’s on Fire’. De erupties van geweld zijn incidenten, maar komen niet uit het niets.

Verheerlijking
Het internet staat al jaren vol van filmpjes waarin hooliganisme verheerlijkt wordt. Zoek op YouTube op de term ‘hooligans’ en er opent zich een duistere wereld waarin knokken en voetbal verenigd zijn als Amsterdam en grachten. De gearrangeerde vuistgevechten tussen Oekraïense hooligans die in Studio France te zien waren, zijn slechts het topje van de ijsberg. De oplettende kijker zag tijdens de finale van de Europa League supporters van Sevilla en Liverpool met elkaar op de vuist gaan in het stadion. Al waren die misdragingen niks vergeleken met die van een klein deel ‘supporters’ tijdens dit EK, al gaat het anno 2016 verder dan knokken op de tribunes.

Nepjournalisten
Sinds de Slag om Marseille probeert Rusland de strijd op een andere wijze te winnen. Het begint met triomfantelijke quotes van parlementsleden en sportbobo’s over een ‘Russische overwinning naast het veld’ en eindigt deze week met het nieuws dat het door de staat gereguleerde persbureau Ria Novosty Britse journalisten heeft verzonnen om de Britse kant van de rellen te vergroten. Dat gebeurde door het citeren van niet bestaande Britse voetbaljournalisten.

Zo zou Simon Rowntree, sportverslaggever van Forest Echo News, volgens The Guardian hebben getweet dat de Engelsen de Russen provoceerden door te zingen dat de Krim van Oekraïne is en dat tennisster Maria Sjarapova doping in her arse zou nemen. De foto bij het inmiddels verwijderde account van Rowntree komt uit fotobank Shutterstock en zou een ‘lachende zakenman’ voorstellen. Volgens voetbalblog Joe.co.uk zou het account van Rowntree al maanden actief desinformatie verspreiden vanuit Russisch perspectief.

De bewuste tweet van de Britse 'voetbaljournalist' Simon Rowntree. Bron: The Guardian
De bewuste tweet van de Britse ‘voetbaljournalist’ Simon Rowntree. Bron: The Guardian

Het strijdtoneel is vergroot. Niet alleen de stadscentra of stadions zijn het toneel van hooligans. Er zijn ook staten die het geweld van hun landgenoten goedpraten. Dat is een slecht teken voor de voetbalwereld. Het liefst zou hooliganisme eerder vandaag dan morgen uitgeroeid zijn. De steward die door de Kroaten bekogeld werd met zware vuurwerkbommen zal geruster slapen. Maar tot die dag is aangebroken kunnen we alleen hopen dat de informatieoorlog belangrijker wordt dan knokkende marginalen.

Onderwerpen