Spring naar de content

Rondkijken: de kunst van de mysterieuze Banksy

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: The Art of Banksy in de Beurs van Berlage.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Een muurschildering van Steve Jobs, zelf zoon van een Syrische migrant, met een zak op zijn rug en een oude Apple computer in zijn hand in het vluchtelingenkamp in Calais. Een meisje dat een hartjesballon loslaat gespoten met graffiti op de scheidingsmuur tussen Israël en Palestina. En het vervallen anti-pretpark genaamd Dismaland nabij Bristol. Zomaar wat bekende werken van street art-kunstenaar Banksy. Zijn guerrillakunst is provocerend, humoristisch, vaak politiek getint en zet aan tot nadenken. Zo hing hij zijn eigen werk stiekem op in het British Museum in Londen, verkocht hij in een parkje in New York zijn stukken voor slechts $60,00 en verving hij de debuut-cd van Paris Hilton met een cd met zijn eigen kunstwerken en nummers genaamd ‘Wat heb ik bereikt’ en ‘Waarom ben ik beroemd’.

In Nederland was hij tot dusver helaas niet actief. Maar niet getreurd, in de Beurs van Berlage start 18 juni de expositie The Art of Banksy met een selectie van zijn bekende en minder bekende stukken. De tentoonstelling is gebaseerd op het werk van Banksy uit de jaren 2000 tot 2007. In die periode werkte curator Steve Lazarides met hem. Het gaat om bijna 100 kunstwerken: sculpturen, canvas en graffiti. “Je krijgt nooit een completere collectie te zien dan bij deze expositie,” zei Lazarides daarover in de laatste nummer van HP/De Tijd.

Flag Wall (4x6)
Eén van de hoogtepunten van de expo: Flag Wall (2006). Opgenomen in een privécollectie en sindsdien niet meer voor het publiek te bekijken
napalm
Napalm (2004)
flying copper
Flying Copper (2003)

Anonimiteit
Lazarides, inmiddels niet meer on speaking terms met de kunstenaar. “Toch heb ik nog steeds ontzettende bewondering voor zijn stukken en de boodschap van zijn werk. Ik wil niets liever dan dat zijn werk in het beste licht wordt gezien.” De voormalige partner in crime, maakte ook wat foto’s van Banksy. Op die foto’s is hij onherkenbaar gemaakt, want dat is ook onderdeel van Banksy: niemand weet wie hij is. Ok, onlangs claimden wetenschappers te hebben ontdekt wie de kunstenaar is (ene Robin Gunningham), maar honderd procent zekerheid is er niet. Eén ding is wel zeker: de anonimiteit van de kunstenaar(s) draagt bij aan zijn wereldwijde populariteit.

banksy foto
De kunstenaar aan het werk

Wie is Banksy?
De tentoonstelling geeft ook geen antwoord op de vraag wie nou Banksy is. Is het een solokunstenaar? Is het een collectief? Het enige wat we van hem weten is dat hij uit Groot-Brittannië komt, werd geboren rond 1973 en actief is op Instagram. Via YouTube komen we ook nog een filmpje tegen, dit zou Banksy kunnen zijn aan het werk in Israël/Palestina:

The Art of Banksy is van 18 juni tot en met 30 september in de Beurs van Berlage te bezoeken.

Onderwerpen