Spring naar de content

Het massaal doden van jonge haantjes is niet langer nodig

Een nieuwe techniek maakt het massaal doden van haantjes overbodig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Kippenkwekers doden in België en Nederland jaarlijks 15 en 45 miljoen eendagskuikens. In de EU gaat het om 330 miljoen dieren. Ze zijn van het mannelijk geslacht en nutteloos als legkip. Veehouders vergassen de kuikens meestal en verwerken ze tot diervoeder.

Wetenschappers zoeken al lang een methode om het geslacht van kippen te bepalen voor ze uit het ei komen. Zo’n methode moet precies, snel en goedkoop zijn. Het Nederlandse bedrijf In Ovo, een spinoff van de Universiteit Leiden, ontwikkelde zo’n techniek. Na negen dagen kunnen ze met een nauwkeurigheid van meer dan 95 procent bepalen of er een haantje of hennetje in het ei zit.

De onderzoekers baseren zich op concentraties van suikers en aminozuren in de zogenoemde allantoïsche vloeistof, die door het embryo uitgescheiden afvalstoffen bevat. Het bedrijf wil niet in detail treden over de precieze stoffen, maar de patentaanvraag vermeldt onder meer glucose, choline en het aminozuur valine. Het duurt 4 seconden om een ei te seksen. De Leidse firma wil de snelheid en precisie opdrijven en werkt samen met een machinebouwer om het proces op grote schaal te automatiseren.

Onderwerpen