Spring naar de content

Jeroen Krabbé gaat op zoek naar Pablo Picasso

Er komt een vervolg op de succesvolle serie Krabbé zoekt Van Gogh. Dat verklapt presentator Jeroen Krabbé in een interview met HP/De Tijd. Na vorig jaar in de voetsporen van Vincent van Gogh te zijn getreden, volgt hij in het nieuwe seizoen de levenswandel van Pablo Picasso.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

In het vandaag verschenen zomernummer geeft Krabbé zijn culturele smaak prijs. Op de vraag wat hij zoal leest, antwoordt hij: “Kijk eens om je heen. Allemaal boeken over Picasso. Begin juli beginnen we met de opnames van Krabbé zoekt Picasso. Al vanaf begin oktober ben ik met de voorbereidingen bezig. Ik weet niet hoeveel boeken ik inmiddels heb doorgespit en in speciale schriftjes heb samengevat, maar het zijn er tientallen. Picasso zei: ‘Als je mijn werk wilt begrijpen, moet je weten wat er op dat moment in mijn leven gebeurde.’ Zijn schilderijen zijn dagboeken. John Richardson doet in zijn driedelige biografie A life of Picasso – het is helaas nog niet compleet, deel vier komt er aan – minutieus verslag van zijn leven. Zijn lange leven wordt bijna per dag beschreven. Eigenlijk zijn dat de beste boeken voor wie ín Picasso wil zien te komen. Ik heb ze letter voor letter gelezen. Ik kan nog geen tien procent van de kennis die ik de afgelopen maanden heb opgedaan gebruiken, maar ik moet het wel allemaal weten.”

In de eindejaarsaflevering van de Wereld Draait Door werd eind vorig jaar al gespeculeerd over een eventuele nieuwe serie. Presentator Matthijs van Nieuwkerk opperde Piet Mondriaan als eventueel nieuw onderwerp, maar over hem zegt Jeroen Krabbé tegen HP/De Tijd dat hij ‘te saai’ is om een meerdelige serie over te maken.

De achtdelige reeks Krabbé zoekt Picasso is dit najaar te zien bij AVROTROS op NPO2. Het gehele interview met Jeroen Krabbé is hier te lezen.