Spring naar de content

Waarom YouTube geen vergoeding hoeft af te dragen aan muzikanten

Online muziek beluisteren is een enorme markt. Begonnen als videowebsite, wordt YouTube nu massaal geraadpleegd voor muziek, en daar wordt flink aan verdient. Maar volgens een flink aantal artiesten komt dat geld niet bij hen terecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Ondertussen is Youtube zich van weinig kwaad bewust. Het bedrijf zei in een eerder gemaakt statement dit jaar dat ze tot dusver ‘zo’n drie miljard euro uitkeerden aan betreffende artiesten’. Echter is dit volgens velen nog niet genoeg. Momenteel staan er maar liefst zo’n duizend artiesten op de barricaden om bij YouTube een ander beleid af te dwingen, waaronder grote namen als Paul McCartney, Robert Plant en Ed Sheeran.

In de brief van de muzikanten wordt gepleit voor een eerlijker verdienmodel, hetgeen vooral te maken heeft met het Safe Harbor-principe. Dit verdrag beschermt sites als YouTube tegen copyright-claims. Rechthebbenden van de muziek op YouTube kunnen vaak weinig beginnen tegen de gigantische website, omdat YouTube wettelijk niet verplicht is een vergoeding af te dragen aan de makers van de muziek.

En daarbij zijn die vergoedingen die de artiesten krijgen veel te laag. En daar is misschien wel wat over te zeggen. Om een minimumloontje van 1000 euro per maand ($1.260) te verdienen aan inkomsten door Youtube, heeft een artiest maar liefst 4,5 miljoen streams nodig. Dat komt dus neer op 0.0003 cent per stream. Nou zal dat voor Paul McCartney nou niet per se een probleem zijn, maar voor al die miljoenen andere, minder bekende artiesten des te meer.