Spring naar de content

Deze plekken zijn het meest authentiek gebleven

Migratie en globalisering hebben van de wereld een grote smeltkroes van culturen en leefstijlen gemaakt. Maar deze steden zijn door de jaren heen het meest authentiek gebleven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Australiërs zijn trots op hoe er in het recente verleden om is gegaan met de aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het grootste land van Oceanië. Er wonen grote kernen Aboriginals in Brisbane en Sydney. Ongeveer 3 procent (Brisbane) en 1.5 procent (Sydney) van de inwoners zijn afstammelingen en herinneringen aan Australië voor de eerste Britten voet aan land zetten. Toch staan die percentages in schril contrast met de volgende plekken.

Winnipeg, Canada
Canada is een land dat een culturele melting pot van zichzelf maakt met twee officiële talen en 29 verschillende etnische groepen. Er zijn drie grote inheemse groepen in Canada: de First Nations, Inuits en Métis, die gezamenlijk 4 procent van de hele bevolking uitmaken. Veruit de meeste inheemse Canadezen wonen in Winnipeg. Een van de tien Winnipeggers mag zich een ‘echte’ Canadees noemen.

Mexico-Stad, Mexico
Als je naar de aantallen kijkt, woont de grootste inheems Maya’s bij elkaar in Mexico-Stad. Maar afgaande op de volledige bevolkingspercentages eindigt de hoofdstad van Mexico op de vierde plaats. In Mexico staat 15 procent van de hele bevolking te boek als inheems, met als focus de hoofdstad waar er 1 miljoen Maya’s wonen.

Lima, Peru
Nog een stad in Zuid-Amerika. De hoofdstad van Peru kent net als het hele land een grote culturele diversiteit. Peru heeft slechts 8.5 miljoen inwoners, maar huisvest liefst 51 inheemse gemeenschappen. De hoofdstad Lima is de plek waar alle inheemse culturen samenkomen. Liefst 45 procent van het inwonersaantal van de Peruaanse hoofdstad bestaat uit oorspronkelijke bewoners.

Guatemala-Stad, Guatemala
Meer dan de helft (51 procent) van de 4.5 miljoen inwoners van de hoofdstad van Guatemala bestaan uit de oorspronkelijke bevolking van het land: de Maya’s. In Guatemala-Stad worden liefst 26 verschillende inheemse talen gesproken, waaronder Q’eqchi, Cakchiquel, Mam (Maya), Tzutujil, Achi en Pokoman. Alleen wonen de inheemse groepen veelal aan de randen van de stad en is het afvragen of Guatemala-Stad nu echt zo’n cocktail van stammen is.

Nuuk, Groenland
Nee, neem dan Nuuk op Groenland. Je zou kunnen discussiëren over de vraag of de hoofdstad van het eiland een stad is, maar waar je niet onderuit kan is dat liefst 90 procent van de 58.000 inwoners van inheemse voorouders zijn. Nuuk is daarmee de ongekroonde koning van de inheemse steden.

Een kleine kanttekening: volgens de geograaf en demograaf John Taylor is het extreem moeilijk om vast te stellen in hoeverre er sprake is van inheemse data. Oftewel: er is nog geen database waarin alles wordt bijgehouden over de mensen die als eerste hun leven bouwden op een bepaalde plek. De aantallen in zelfde onderzoeken kunnen daarom variëren.

Onderwerpen