Spring naar de content

Ook de Efteling blijkt ‘uitermate racistische’ types te herbergen

Een dreigende boodschap aan het adres van het oudste pretpark van Nederland, sprookjesparadijs de Efteling. Een actiegroep eist in een open brief op Facebook dat onderdrukkende stereotyperingen, zoals een zwarte kannibaal en Aziatische poppetjes, verdwijnen. Zo niet? “Dan komen er acties in het park.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De actiegroep Stop Oppressieve Stereotyperingen – omvang onbekend – herkent in een aantal populaire attracties van de Efteling ‘uiterst kwetsende en uitermate racistische attracties’. Welteverstaan Monsieur Cannibale, een zwarte kannibaal met dikke roze lippen en een pollepel door de neus, en het Carnaval Festival, waar bosjesmannen en Aziatische karikaturen het decor sieren.

In eerste instantie reageerde Efteling afwijzend op de ontdekking van de uitermate racistische stereotypes op het parkterrein.

13516566_264424207271405_4173933165249944021_n

De NOS meldde gisteren dat de Efteling de actievoerders heeft uitgenodigd voor een open gesprek.

Borsten
Een soortgelijke kwestie deed zich enkele weken geleden voor, toen onder meer de actiegroep University of Colour kritiek uitte op een bronzen standbeeld in de Keukenhof. Het standbeeld beeldt een naakte, donkere vrouw uit wier armen weleens verward kunnen worden met ketens.

“De combinatie van dat onderwerp en het beeld is een belediging voor zwarte vrouwen zoals ik”, tekende dagblad Trouw op uit de mond van Jessica de Abreu van New Urban Collective, een studenten- en jongerenplatform voor diversiteit. “Ook de manier waarop ermee wordt omgegaan is disrespectvol. Het symboliseert het koloniale beeld dat Europeanen lange tijd van de Afrikaanse vrouw hebben gehad.”

Voor zover bekend staat het beeld in de Keukenhof nog altijd op zijn sokkel. Hoe dit protest afloopt? To be continued.

Onderwerpen