Spring naar de content

‘Ik kan Privés volschrijven over Claus’, en meer uit het vermakelijke Frequin-interview

In een zeer vermakelijk interview met de Volkskrant-interviewer Steffie Kouters blikt roemrucht presentator Willibrord Frequin (De week van Willibrord) terug op zijn gouden jaren, geheel in stijl. Een aantal citaten daaruit wilden wij u niet onthouden. “Ggggodverdomme!”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Kouters zocht Frequin en zijn vrouw Gesine Lodewijkx op in hun huis in Laren. Frequin onderging in 2015 een operatie aan zijn hart en er werd een tumor verwijderd aan zijn been. Er volgt een kleurijk gesprek over de dood, de vriendschap die Frequin had met prins Claus en de bekende Hoofdenaffaire die aan zijn carrière een eind maakte.

“Het zou goed zijn voor de wereld als ik eens een dag God was. Geloof me,” meent Frequin. De wereld lijkt Frequin maar een nare plek te vinden. “Ik schaam me weleens dat ik die kinderen op de wereld heb gezet. Hebben hun ukkies over dertig jaar nog kansen? Of is die IS hier dan de baas? Met hun moordaanslagen en toestanden. Als je niet zegt: ik word nu islamiet, schieten ze je dood.”

Over prins Claus: “Ik heb met Claus nog reportages gemaakt over de derde wereld. Prins Claus was geweldig. We waren een soort twee maatjes. (-) Claus was erg gecharmeerd van mij. We zaten naast elkaar in het vliegtuig, over onze vrouwen te praten. En over onze schoonmoeders. En over stappen.”

Op de vraag wat de prins dan zoal zei over zijn schoonmoeder, antwoordt Frequin: “Ik wil daar niet te veel over zeggen, omdat het vertrouwelijk was, maar hij vond haar niet de gemakkelijkste vrouw. Snap je? Over stappen zei hij dat je dat niet kon doen in Holland. Want hij was een keer naar café Hoppe in Amsterdam geweest en toen hadden die obers gelijk De Telegraaf gebeld, dus hij ging naar Düsseldorf en Parijs.”

“Ik kan een paar Privés volschrijven over Claus, maar dat zou niet in me opkomen. (-) Ik werd wel altijd in de gaten gehouden door zijn gevolg. Bij de opening van iets groots kwam Claus aanlopen, met Mitterrand en de prins van Engeland en zo. Gingen er drie van die gasten voor me staan. Om te voorkomen dat ik een shot kon maken. Klootzakken. Maar Claus wuifde: ‘Je wilt me zeker een vraag stellen, hè? Doe maar snel.’ Ik gelijk vier vragen stellen, hij weer verder, gingen die gasten meteen weer voor me staan. ‘Zie je wel wat voor klootzakken jullie zijn!’, riep ik.'”

Frequin kijkt met trots terug op zijn jaren als presentator van het programma De week van Willibrord, en ziet zichzelf als de nestor van de confrontatie. “Ik heb een trend gezet. Allerlei soorten programma’s doen het nu. Zelfs De rijdende rechter gebruikt in feite dezelfde formule.”

Het hele Volkskrant-interview met Willibrord Frequin leest u hier op Blendle.