Spring naar de content

AD-hoofdredacteur haalt fel uit naar de Telegraaf, VICE en De Correspondent

Na een meningsverschil met de hoofdredactie van NRC maakte de chef van nrc.next, Hans Nijenhuis, in mei een opmerkelijke transfer: hij werd aangesteld als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. ‘Gevraagd om te solliciteren.’ In Villamedia licht hij toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Ik ben vorig jaar mei uit de NRC-hoofdredactie gestapt omdat we een meningsverschil hadden over nrc.next. De vraag was of we met papier of online verder moesten. Als je aan mensen van 24 jaar vraagt wat ze belangrijk vinden zeggen ze: dat vind ik wel in mijn timeline,” legt Nijenhuis uit. “Wie zorgt er dan voor de generatie van mijn dochter? Die wil ik niet overlaten aan de fucking Correspondent of VICE! De Correspondent en VICE zijn geweldige extra’s, maar je kunt er niet op leven. Wie vertelt de Nederlander wat er in de achterkamertjes gebeurt? Of in de catacomben? Wie controleert de macht?”

“Er zit een bubbel in Amsterdam. Daar zitten de Volkskrant, De Correspondent en NRC Handelsblad. Daar wonen de smaakmakers. Die denken: wij zijn Nederland. Wij besturen het land. Dat dacht ik ook. Als je in Zwolle komt, of Enschede of Etten-Leur, merk je dat dat niet zo is. Tegenover die Amsterdamse bubbel staat aan het andere uiterste een bubbel van mensen die het allemaal niks vinden. Jan Roos, Geert Wilders. In het midden heb je een hele grote groep en die bedienen wij. Zij bepalen straks of, en met wie, Wilders gaat regeren.”

Over concurrent De Telegraaf zegt Nijenhuis het volgende: “Als je De Telegraaf uit hebt, denk je: het gaat wel slecht met de wereld. Hoe lang wil je een krant lezen waar je elke dag somber van wordt? Waar alles kut is, waar politici zakkenvullers zijn, waar Brussel een zwart gat is waar al ons geld verdwijnt, waar mensen niet deugen. Mensen krijgen daar op een gegeven moment de balen van.”

“We zijn binnen de Persgroep de belangrijkste titel, zeker nu we een nieuwsorganisatie vormen met zeven regionale kranten in Oost en Zuid-Nederland.”

Het interview van Mark Koster met Hans Nijenhuis leest u hier.

 

Onderwerpen