Spring naar de content

Geen vluchtelingen = zorgeloze zomer = boek een vakantie bij D-Reizen!

D-Reizen gaat flink door het stof na een bagatelliserende post over vluchtelingen: iedereen die de Griekse eilanden mijdt door de komst van vluchtelingen uit het Midden-Oosten, maakt u vooral geen zorgen, stelt het reisbureau. De kust is veilig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

“In de vier dagen die wij op Samos hebben doorgebracht, hebben we geen bootjes met vluchtelingen aan zien komen,” schrijven reisassistenten Manon en Elizabeth in een inmiddels verwijderde (maar hier te lezen) blogpost op de website van D-Reizen. Je kunt op deze bestemming dus echt met een gerust hart gaan genieten van een heerlijke vakantie, vinden ze. Vanuit de reisorganisatie is het een begrijpelijk bericht. Boekingen naar eilanden dicht bij Turkije als Samos, Lesbos en Kos zijn de afgelopen periode gekelderd.

De vluchtelingenstroom in Griekenland is afgenomen, de toeristenstroom eveneens. Het resultaat is een leger onbezette bedjes naast de Griekse zwembaden. Dat is natuurlijk niet goed voor de omzet, dus probeerde D-Reizen het tij keren.

Een wanhoopspoging die het beoogde effect niet teweegbrengt. Aan de ene kant is er begrip voor de post, maar er zijn ook zoveel negatieve reacties dat het bedrijf de blog van Manon en Elizabeth offline haalt. “We wilden vertellen dat Samos een fijne vakantiebestemming is waar je deze zomer zorgeloos heen kunt,” reageert D-Reizen dat inziet dat het de plank mis heeft geslagen. “Veel lezers hebben uit het verhaal opgemaakt dat wij de situatie van de vluchtelingen bagatelliseren of vluchtelingen als ‘hinderlijk’ bestempelen. Dat spijt ons oprecht.”

Volgens het UNCHR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, kampen we nog steeds met de grootste vluchtelingencrisis ooit. Er zijn op dit moment 65,3 miljoen mensen ontheemd, zes miljoen meer dan vorig jaar. Fort Europa is door de vluchtelingendeal met Turkije een bijna onneembare vesting geworden, maar dat betekent niet dat de ontheemden het niet proberen. In de eerste zes maanden van dit jaar stierven 2900 vluchtelingen op de Middellandse Zee. Daarvan kostte de overtocht van Turkije naar Griekenland volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) aan 383 mensen het leven. Het zijn en blijven kille cijfers.

Gelukkig weten we dankzij D-Reizen dat Griekenland lekker rustig en vluchtelingvrij is. Voor wat dat waard is.