
Het belang van sociale media tijdens een aanslag
Een gewaarschuwde overheid telt voor twee, dus na de aanslagen in Parijs ontwikkelde de Franse regering de applicatie SAIP (System to alert and inform populations). Bij een schietpartij, gijzeling of bomaanslag zou die app de gebruikers onmiddellijk waarschuwen van het al dan niet nabije gevaar. Gisteravond werd het belang bij zo’n applicatie op vreselijke wijze duidelijk. Maar het duurde drie uur voordat gebruikers een waarschuwing ontvingen.
SIAP werd ontwikkeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken na de aanslagen in Parijs, november vorig jaar. Twee dagen voor de start van het EK Voetbal in Frankrijk werd de applicatie gelanceerd. Zonder al te veel resultaat, bleek nadat er gisteravond een vrachtwagen op een mensenmassa in de Franse badplaats Nice in reed. Een Twitteraar doet zijn beklag:
1h34 : je ne reçois que maintenant l’alerte attentat de l’appli #SAIP du ministère de l’intérieur. #Nice pic.twitter.com/tbKK7hOg2e
— Flore Galaud (@floregalaud) 14 juli 2016
Door middel van een gps waarschuwt de overheid (Franse) telefoongebruikers. Andere Twitteraars wezen eveneens op de ineffectiviteit van het systeem. Deze jongen bevond zich in Nice ten tijde van de aanslag. Desalniettemin gaf de applicatie aan dat er in zijn omgeving ‘nul incidenten’ hadden plaatsgevonden.
Sachant que je suis localisé à Nice. C’est bien cette app ne sert qu’a une chose et elle ne le fait même pas… #SAIP pic.twitter.com/gTgXKlBYwZ
— Nathan Lellouche (@NathanLellouche) 14 juli 2016
Op Facebook kunnen zij die zich in of nabij Nice bevinden wederom gebruikmaken van de zogeheten veiligheidscheck, om thuisblijvers en andere naasten op de hoogte te brengen van hun situatie. Deze optie zette Facebook voor het eerst in na aardbeving en tsunami in Tōhoku, Japan, in 2011.
In Nice kwamen gisteravond rond 22.30 ruim 80 mensen om het leven nadat een man in een vrachtwagen op een menigte inreed, vlak na een vuurwerkshow ter viering van quatorze juillet. De man werd na zijn dodenrit, die twee kilometer besloeg, neergeschoten door de Franse politie.