Spring naar de content

Verzet tegen Spaans zomerfeest: wie verzamelt de meeste ganzenkoppen?

Aan een over de zandweg gespannen touw hangt een gans in de lucht. Poten vastgebonden, kop naar beneden. Eén voor één naderen mannen te paard het witte beest. In hun dravende vaart proberen ze met blote hand de ganzenkop los te rukken. Een paar keer gaat het mis, maar dan lukt het. Trots wordt de bloedende kop in de lucht gehouden. Het publiek links en recht van de weg juicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Al honderden jaren wordt op 25 juli in het Spaanse plaatsje Carpio de Tajo (Toledo) het feest Correr los Gansos gevierd. De ruiter die de meeste ganzenkoppen verzamelt, is de winnaar. Ooit leken maar weinig Spanjaarden zich boos te maken over het toch enigszins lugubere spektakel, óók toen de dieren nog levend werden opgehangen (tegenwoordig worden de ganzen voorafgaand aan het spektakel door een dierenarts afgemaakt).

Dit jaar is dat anders. Het ‘ganzenfeest’ kan in het oog van veel mensen écht niet meer. Na zes dagen hadden donderdagmiddag meer dan 57.000 mensen een petitie op Change.org getekend om het spektakel af te schaffen.

Het feest van ‘moord en bloed’ zou moeten worden afgeschaft, niet in de minste plaats om het goede voorbeeld te geven aan Spaanse kinderen. Het is tijd dat die zich bewust worden van het lijden van de dieren en van geweld in het algemeen, wie daar dan ook het slachtoffer van is, zei initiatiefneemster Carmen Córdoba tegen Spaanse media.

Spanje stond natuurlijk al niet bekend als het meest diervriendelijke land. De welbekende discussie over het stierengevecht laaide vorige week weer in alle hevigheid op, nadat er voor het eerst in meer dan dertig jaar tijd een stierenvechter werd gedood in een Spaanse arena. Niet alleen werd het ‘schuldige’ beest zelf afgemaakt, zoals overigens de traditie is na elk gevecht, maar ook zijn moeder moest eraan geloven, om de bloedlijn de stoppen. Voor- en tegenstanders vlogen elkaar op sociale media zo massaal in de haren dat er meerdere arrestaties werden verricht.

Al jarenlang loopt het publiek in de Spaanse arena’s terug, maar de harde kern – waar vaak veel geld zit – laat zich haar favoriete tijdverdrijf niet zomaar ontnemen. Tot nu toe werden alleen op de Canarische Eilanden en in Catalonië de stierenarena’s gesloten (of voor een ander doel gebruikt, zoals in Barcelona, waar rondom de ring een enorm winkelcentrum verrees). Tradities zijn heilig in Spanje, daar breng je niet van de ene op de andere dag verandering in. Voor een verbod op Correr los Gansos zal dus ook wel wat meer nodig zijn dan een flinke verzameling handtekeningen.

Flickr | Jose-Maria Moreno Garcia
Flickr | Jose-Maria Moreno Garcia