Spring naar de content

‘s Werelds rijkste landen vangen de minste vluchtelingen op

De zes rijkste landen ter wereld beheren meer dan 56 procent van de wereldeconomie, maar vangen slechts negen procent van de vluchtelingen op. Dit maakte Oxfam Novib maandag bekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

De VS, China, Japan, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vangen in totaal 2,1 miljoen vluchtelingen op, dit is 8,9 procent van het totale aantal vluchtelingen wereldwijd. Een derde van dit percentage vluchtelingen wordt opgevangen door Duitsland (736.740), de overige 1,4 miljoen zijn verdeeld over de andere vijf landen. Het Verenigd Koninkrijk biedt onderdak aan 168.937 vluchtelingen, een beschamende situatie volgens Mark Goldring van Oxfam Novib in Engeland.

Meer dan de helft van de vluchtelingen – meer dan twaalf miljoen mensen – worden opgevangen in Jordanië, Turkije, Palestina, Pakistan, Libanon en Zuid-Afrika. Landen die minder dan twee procent van de wereldeconomie beheersen, laat de Britse krant the Guardian weten.

Oxfam roept de overheden van deze rijke landen op om meer vluchtelingen op te nemen en de armere landen die grote aantallen vluchtelingen opvangen meer te helpen. “Dit is een van de grootste uitdagingen op het moment en toch moeten armere landen, armere mensen, hier de verantwoordelijkheid voor opnemen,” zegt Goldring. “Het een is een crisis die een gecoördineerde en mondiale actie op hoort te roepen, met de rijkste landen die een eerlijke bijdrage horen te leveren door meer vluchtelingen op te vangen, meer te helpen en vluchtelingen te beschermen waar ze ook zijn.”

Veel mensen uit oorlogsgebieden vluchten naar buurlanden, hoogstwaarschijnlijk in de hoop ooit terug te keren. Jordanië heeft inmiddels 2,8 miljoen mensen opgevangen, Turkije 2,75 miljoen. Het rapport van Oxfam meldt ook dat veel rijke landen het lastig maken voor vluchtelingen om het land in te komen, hier refereren ze aan de overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije die in maart werd gesloten.

Onderwerpen