De oorlogstaal van Wilders: eerst ‘revolte’, nu ‘burgeroorlog’

De Redactie 19 jul 2016 Politiek

Geert Wilders is in de Verenigde Staten om ‘het feestje van de democratie’, de Republikeinse conventie, bij te wonen. Voor de camera van de Telegraaf sprak Wilders over de belangrijke politieke verkiezingen die niet alleen de VS maar ook Nederland te wachten staat. En daar verkondigde hij, hetzij impliciet, de nodige oorlogstaal.

‘Ik hoop dat Amerika een nieuwe leider krijgt, ik hoop dat we volgend jaar in Nederland afscheid kunnen nemen van premier Rutte, en ik hoop dat we dat in de rest van Europa ook kunnen doen, om onze bevolking te beschermen. Zodat er geen burgeroorlog komt, maar we op een democratische manier, nieuwe leiders kiezen die zeggen: grenzen dicht en we gaan we knokken voor onze eigen mensen.’

‘Ik hoop dat we in Nederland afscheid kunnen nemen van premier Rutte zodat er geen burgeroorlog komt.’

Het is niet de eerste strijdvaardige taal die de PVV-voorman dit jaar verkondigt. In januari, tijdens een bijeenkomst met andere eurosceptische partijen voorspelde hij ‘een revolte’ als de PVV de grootste partij zou worden bij de verkiezingen, en andere politieke partijen niet met hem zouden willen samenwerken. Die woorden zwakte hij later overigens af door te stellen tegenover de NOS: “Mijn bedoeling is dat er geen revolte komt. Ik heb gezegd dat we moeten voorkomen dat die er komt, en dat de grootste partijen in Nederland maar ook in andere landen in Europa buitenspel worden gezet. Dat accepteert de bevolking niet.”

Reageer op artikel:
De oorlogstaal van Wilders: eerst ‘revolte’, nu ‘burgeroorlog’
Sluiten