Spring naar de content

Waarom het einde van Harry Potter nog lang niet in zicht is

Afgelopen weekend ging in Londen Harry Potter and the Cursed Child in première. Na afloop zei de schrijfster J.K. Rowling dat ze u echt klaar is met Harry Potter, net zoals ze in 2007 – na het verschijnen van het zevende boek – verklaarde nooit meer een nieuw Potterverhaal te schrijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Rowling schreef het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child met theatermakers Jack Thorne en John Tiffany. Het boek dat gelijktijdig uitkwam is het bewerkte script van het toneelstuk, en de Nederlandse vertaling (van Potter-vertaler Wiebe Buddingh) wordt in november verwacht.

In dit laatste deel is Harry Potter volwassen, heeft hij drie kinderen en werkt hij bij het Ministerie van Toverkunst. Rowling zegt het verhaal hiermee mooi afgerond te hebben en hoewel ze er eigenlijk al eerder klaar mee was haar fans wat speciaals te geven. “This is the next generation, you know. So, I’m thrilled to see it realised so beautifully but, no, Harry is done now.”

Het toneelstuk over de volwassen Harry Potter werd lovend ontvangen en de voorstellingen in het Palace Theatre in Londen zijn al tot en met mei 2017 uitverkocht. De eerste zeven boeken werden door Warner Bros. verfilmd, waarvan het zevende boek in twee delen. Of er ook een verfilming van het laatste verhaal komt is nog niet duidelijk, maar Warner Bros. houdt de deuren open.

Ook als Rowling zich ditmaal aan haar woord houdt, is er voor de fans nog genoeg magie om naar uit te kijken. De auteur werkt aan een encyclopedie over de karakters en via het in 2011 gelanceerde platform Pottermore zijn meer verhalen te lezen. Bovendien verschijnt in november Fantastic Beasts and Where to Find Them in de bioscoop, een film naar een verhaal van Rowling dat zich afspeelt in een gelijksoortige magische wereld als Harry Potter.

Fans die op hun smartphone de toverkrachten van Harry Potter willen ervaren pleiten inmiddels al voor een Harry Potter Go app. Niantic, het bedrijf dat Pokémon Go produceert zegt hiermee aan de slag te gaan en al ruim 41 duizend fans hebben een online petitie ondertekend om aan Warner Bros. te verklaren dat deze app er echt moet komen.

Onderwerpen