Spring naar de content

De euthanasie-achtbaan: voor wie humaan wil sterven

Ze zeggen weleens dat het leven een achtbaan is. De euforie-achtbaan van de Litouwse ingenieur Julijonas Urbonas draait dit gezegde op macabere wijze om.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

De Litouwer wist voor zijn afstudeeropdracht aan het Londense Royal College of Art in 2010 een ‘Euthanasia Coaster’ te ontwerpen waarmee hij het begrip achtbaan een ingrijpend nieuw beeld geeft. De passagier stapt er namelijk niet levend uit, althans, dat is de bedoeling. Het concept werkt als volgt: eerst is er een steile klim van 500 meter, waarin je je leven kunt overdenken of je eventueel kunt bedenken.

Bovengekomen druk je op de valknop en stort je met 100 meter per seconde naar beneden. Volgens Urbonas’ berekeningen gaat de kaars dan al uit. Er ontstaat cerebrale hypoxie die in veel gevallen vlak voor de dood een gevoel van euforie geeft. Mocht je dan nog in leven zijn, klaren zes ultrasnelle loopings de klus wel. Het idee van Urbonas zou, wanneer het werkelijkheid zou worden, drie keer groter worden dan de Kinda Ka, met 139 meter de hoogste achtbaan ter wereld.

Hoogte of niet. Verschillende artsen hebben de euforische beleving in de achtbaan van Urbonas in twijfel getrokken. Zo zouden de ‘patiënten’ daarvoor al het bewustzijn verliezen. Het weerhield de Britse filmmaker Glenn Patton er niet van om Urbonas’ fenomeen te verwerken in de korte film H Positive, gefilmd het Warner Bros. amusementspark in Madrid.

Onderwerpen