Spring naar de content

De warming-up: 5 minder bekende Olympische feitjes

Iedere editie van de Olympische Spelen wordt er gespeculeerd dat het een lieve lust is. Hoeveel condooms krijgen de atleten dit jaar mee (en hoe snel jagen ze die erdoorheen)? Ook de faciliteiten, of beter gezegd het gebrek daaraan is altijd onderdeel van het debat. Zelden is alles op tijd af, maar Rio lijkt de twijfelachtige kroon te spannen op dit gebied. En dan vergeten we nog een paar feitjes, zoals die van de bacteriesoep waarin de zwemmers moeten presteren. Vooral niet met de mond open zwemmen, jongens.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Maar deze feitjes zijn al zo uitvoerig besproken dat iedereen ze inmiddels wel kan dromen. Daarom als warming-up voor het grootste sportevenement ter wereld: een aantal minder bekende feitjes die u tijdens de lange openingsceremonie kunt gebruiken ter aanvulling van het commentaar, en ter lering en vermaak van uw persoonlijke omgeving.

1. De Amerikanen zijn het talrijkst
Net als in 2012, gaan de Amerikanen dit jaar verreweg de meeste atleten naar de Spelen sturen. In Londen behaalden ze in totaal 46 gouden en 106 zilveren medailles. Ook is het gunstige tijdverschil met Rio in het voordeel van de Amerikanen. Rio de Janeiro bevindt zich op een uur van de Amerikaanse Oostkust. Waarschijnlijk wordt dit dan ook een van de best bekeken sportevenementen voor de Amerikanen.

2. Maar sommigen laten het uit angst voor hun gezondheid afweten…
De afgelopen maanden is er veel te doen geweest om het gevreesde zikavirus, dat er onder meer voor zorgt dat de schedel van kinderen vervormt raakt. Sommige atleten zijn dermate bezorgd om het virus, dat ze hebben besloten hebben niet naar het evenement te gaan. Anderen gaan wel, maar nemen voorzorgsmaatregelen. Zoals de verspringer Greg Rutherford. Hij besloot zijn sperma in te vriezen, voor het geval hij het zikavirus oploopt.

3. De terugkeer van oude bekenden, en wat nieuwelingen.
Voor het eerst sinds 104 jaar is golf weer een Olympische sport, en dat is een belangrijke mijlpaal voor de sport. Ook is rugby terug, voor het eerst sinds 92 jaar. De vorm die nu gespeeld gaat worden (en in 2020) is de moderne sevens variant, maar belooft desalniettemin een flink spektakel op te leveren. Een andere nieuwkomer is het Zuid-Oost Europese land Kosovo, dat voor het eerst mee mag doen aan het spektakel.

4. Er is een team bestaande uit vluchtelingen
In totaal tien vluchtelingen uit verschillende delen van de wereld doen mee als initiatief van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De vluchtelingen doen mee in de verschillende disciplines binnen de atletiek, judo en zwemmen.

5. Die mascotte… wat is het nou precies
De mascotte van het spektakel heet Vinicius en is vernoemd naar de folkzanger Vinicius de Moraes. Hij is een bonte mix van verschillende Braziliaanse diersoorten. Het motto van de Spelen van 2016 is Live your Passion, of in het Braziliaans-Portugees: Viva sua Paixao. Dat belooft wat, voor deze eerste Olympische Spelen ooit die op het Zuid-Amerikaanse continent gehouden worden.

Onderwerpen