Spring naar de content

Probeer dat gebroken spaakbeen in je linkerarm te vergeten, Tom

Dat was het dan. Weg herinnering aan de prachtige prestatie in de bergetappe naar de Arcalis en de machtige tijdritoverwinning tijdens de Tour de France van 2016.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Tja, die tijdrit over een paar weken door Rio de Janeiro, het doel van de afgelopen jaren, zou er ook wel niet inzitten. Een lullig stuurfoutje in de negentiende etappe – slechts twee voor het einde van de Tour – met een tweede DNF’je op rij achter je naam in de beroemdste wielerkoers ooit. En erger: een minuscuul breukje in het spaakbeen bij de pols en weg was de olympische droom.

Je vertrok toch tot blijdschap van wielerminnend Nederland richting Brazilië. Vier dagen na je val zat je al op de fiets, zonder brace. Wat stijfjes, maar toch. Waar 999.999 in het miljoen bij de pakken neer zouden zitten, ging jij ervoor. Je liet een speciale spalk aanmeten, omdat het ‘met gips onmogelijk is om in de juiste houding op een tijdritfiets te zitten’. In de wegwedstrijd liet je het na vijftien kilometer lopen en stapte je af. Het oog op de tijdrit gericht.

Toch maakte je je zorgen. Tegen De Telegraaf zei je: “Ik kan met die hand nog altijd niet echt knijpen. Met iedere beweging die ik maak probeer ik mijn pols te ontlasten. Ik heb mijn fiets nog niet in de afdaling gesmeten of volle bak geremd in bochten. Dat zorgt voor twijfels.”

Woensdag 10 augustus 2016, 16.39 uur. Het moment waar je al die tijd naartoe gewerkt hebt. Je staat aan het begin van een hels parcours van 54,5 kilometer lang. Je bent in alle internationale media aangestipt als een van de favorieten. Jij bent namelijk de Vlinder van Maastricht, een prachtige bijnaam voor een wielrenner. Maar stiekem denk je meer aan de man die na je start. Chris Froome, die geweldenaar uit Groot-Brittannië. Froome, die ook de druk voelt van een teleurstellende wegrace na zijn indrukwekkende Tourzege. Voor hem moet het. Voor jou, Tom, is het een kwestie van mogen.

Probeer dat spaakbeen in je linkerarm te vergeten, Tom. Fladder over de heuvels van Rio om erna hopelijk de samba te dansen.

De olympische tijdrit met Tom Dumoulin start om 15.00 uur. De vrouwen rijden vanaf 13.30 uur tegen de klok. Beide wedstrijden zijn te zien op NPO1 en de VRT.