Spring naar de content

Zomaar 67 gedachten bij het grondig doorlezen van de VI Seizoengids

Je kunt wel denken dat je zonder VI Seizoengids kunt, omdat je dertig jaar bent, omdat alles op internet staat, omdat de gids bij verschijning al achterhaald is, omdat er veel gedetailleerde informatie in staat over mensen van wie je eigenlijk helemaal geen gedetailleerde informatie wil horen.
Toch kun je niet zonder.
Je zou het niet eens willen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen
 1. De Seizoengidstraditie dateert uit 1991. Dat leer ik van het voorwoord van de hand van VI-hoofdredacteur Christiaan Ruesink.
 2. Diezelfde Ruesink heeft alle Seizoengidsen sinds 1991 thuis bewaard. Ik citeer: ‘Ik was het al vergeten, maar mijn twaalfjarige zoon Sebastiaan griste ze onlangs uit de schappen.’ Twee vragen: 1) Hoe kun je een tijdschrift dat jaarlijks uitkomt netjes centraal op een stapel bewaren en ze tegelijk volkomen vergeten? 2) Heeft Christiaan Ruesink schappen op zolder? Ik ken schappen alleen uit de supermarkt. Van die dingen waar de VI Seizoengids in ligt, naast de LINDA Meiden en de Autoweek. Heeft Christiaan Ruesink een supermarkt op zolder? Woont hij in een oude supermarkt?
 3. Ook dit jaar voorspellen prominenten weer de volledige eindstand van de Eredivisie. Dit is, als je bedenkt dat de Seizoengids een dikke maand voor het eind van de transferperiode wordt gedrukt, hetzelfde als het voorspellen wat iemand die in de winkel met een doos kleurpotloden in zijn hand staat over vijf jaar gaat schilderen.
 4. Valentijn Driessen en Kees Jansma geloven dat Feyenoord kampioen wordt. Wij noemen dit het Oostindisch geloof: geloven tegen alle aanwijzingen in.
 5. Op woensdag 17 augustus is het alweer tijd voor Die Andere Klassieker: SteDoCo – Huizen.
 6. Wie de Eeuwige Topscorerslijst van de Eredivisie bestudeert, denkt weer even aan Jan Vennegoor of Hesselink. Kort hoor, ongeveer zo lang als het duurt om zijn naam helemaal af te denken.
 7. Serginho Greene voetbalt nog.
 8. In de categorie ‘Namen van altijd onderschatte Nederlandse bands’ vragen wij uw aandacht voor Abel Tamata (FC Groningen).
 9. Wie denkt er bij het lezen van de naam Robin Buwalda ook altijd eerst even aan Siem en Joni Sigerius en daarna pas aan NEC?
 10. De Wayne Bridge-bokaal voor de Speler met de beste denksportnaam gaat voor het zevende jaar op rij naar Ruben Schaken (ADO Den Haag). Jammer, Wessel Dammers (Feyenoord), volgend jaar beter.
 11. Zeljko Petrovic draagt tegenwoordig een bril van het soort waarmee ze in Hollywood altijd van knappe acteurs duffige verzekeringsagenten proberen te maken.
 12. Ronald Koeman jr. (tweede doelman FC Oss) is een vastgelopen morph van een bekende oud-speler van Ajax, Feyenoord en PSV en de assistent-trainer van Everton.
 13. En weer is de Parterretrap-award voor Beste Eredivisiepalindroom voor Funso Ojo (Willem II).
 14. In de categorie ‘Namen van vergeten Duitse oud-internationals’ vragen wij uw aandacht voor Jeremy Helmer (AZ).
 15. Lang heb ik gedacht dat de transfer van Rydell Poepon van Roda JC naar Boluspor een verzinsel was van een Twitteraar in de twanale fase. Dit blijkt niet het geval.
 16. Zie ik daar een knotje bij Jurgen Locadia? Of is het een sloophoutspeciaalbierluchtspiegeling?
 17. De Alliteratie Award gaat dit jaar naar Fred Friday (AZ). Chapeau voor AZ, dat ook kanshebber Wout Weghorst vastlegde. Helaas hindakaas voor Hector Hevel (ADO), Bilal Basacikoglu (Feyenoord), Rubio Rubin (FC Utrecht), Vinnie Vermeer (NAC Breda).
 18. Volgens de opstellingenmakers bij VI staat Mimoun Mahi er niet in bij FC Groningen. Kennelijk mag de trainer daar niet zijn beste spelers opstellen. Sneu.
 19. Bij NAC Breda spelen Gino Demon en Grad Damen. Demon is geen demon, en Grad Damen is niet Grad Damen – als u begrijpt wat ik bedoel.
 20. De gezichten van Mike Havenaar en Edouard Duplan lijken inmiddels zo op elkaar dat je je moet afvragen of ze niet als 1 speler op het wedstrijdformulier moeten tellen.
 21. De NEC-selectie zou makkelijk met z’n allen in mijn woonkamer passen. Ik zou zelfs genoeg espressokopjes hebben – als er een paar thee bestellen, tenminste.
 22. Bij Emmen staat Gersom Klok rechtsback. Met zo’n jongen in je ploeg is het lekker tikken.
 23. Bij Roda zijn meer mensen vertrokken dan er in mijn woonkamer + slaapkamer zouden passen. Zelfs als ik er een paar op het bed zou zetten. Arjan Swinkels zou best op het bed mogen, maar ja: dan past het dus nog niet.
 24. Bij FC Twente zijn ze enthousiast over de Y: Van der Lely, Van der Heyden, Dylan Seys, Yaw Yeboah en Hakim Ziyech. Misschien is die letter goedkoper?
 25. Zou Yaw Yeboah de zoon van Anthony zijn?
 26. Ja dus.
 27. Richairo Zivkovic is nog altijd pas negentien jaar. Het zou mij niets verbazen als dat volgend jaar nog steeds zo is.
 28. Soms worden voetballers van wie je nog nooit hebt verkocht aan clubs waar je ook nog van gehoord hebt. Ik noem een Fernando Quesada van FC Utrecht, ik noem een Llagostera.
 29. De nieuwe spelers van PEC Zwolle: drie van Ajax, twee van Feyenoord, 1 van Paris Saint-Germain en 1 van AC Milan. En dan ook nog Ted van de Pavert. Wat een weelde.
 30. De voorhoede van Juventus bestaat tot nader order uit Alessio Carlone, Mario Bilate en Stefano Beltrame. Zei ik Juventus? Ik bedoelde FC Den Bosch.
 31. De hoofdsponsor van Achilles ’29 is de Achilles ’29 Business Club. Dit doet mij denken aan mijn eigen hoofdsponsor, de Frank Heinen Lopende Rekening.
 32. Duitsers zijn de nieuwe Denen, als je de Seizoengids mag geloven.
 33. Anouar Hadouir voetbalt nog altijd.
 34. De trainerscarriere van Ricardo Moniz lijkt, als je de clubs zo onder elkaar ziet staan, wel een soort postmoderne opsomming van steden en namen.
 35. Ik kan het niet terugvinden via IMDb, maar ik weet vrij zeker dat Kasper Dolberg (Ajax) in het derde seizoen van The Killing de moordenaar was.
 36. Belangrijke outsider in de Eredivisie is ook dit jaar weer Nog Niet Bekend, dat zich gevoelig versterkte met Nicolai Boilesen, Boy de Jong en Furdjel Narsingh.
 37. Ard van Peppen: check.
 38. Als ik verkoper van ontbijtgranen was, of melk, dan zou ik Frenkie de Jong van Ajax vragen om mijn model te zijn.
 39. Robert Schilder is een vrij man. Als ik hem was ging ik naar Almere City, samen op een middenveld met Paul Quasten. Iets zegt me dat hij die prima zal kunnen gebruiken.
 40. Ik word altijd een beetje verdrietig van tweede keepers die in zeven of acht jaar betaald voetbal drie wedstrijden hebben gekeept. Ze doen me denken aan mensen die eindeloos in de rij staan voor een pretparkattractie die net voor zij aan de beurt zijn kapot gaat.
 41. De FC Volendam-index: 1 Schilder, 1 Kwakman, 1 Veerman en Jack Tuyp.
 42. De enige muzieknoot in de Eredivisie speelt bij Willem II en heet Fran Sol.
 43. Tot Heerenveen een nieuwe hoofdsponsor heeft, speelt het met Kika op de borst. Prima. (Het hoeft niet allemaal jolig te zijn).
 44. Speciaal voor alle Jupiler League-commentatoren: huiswerk! De nieuwe spits van Fortuna Sittard heet Junior Torunarigha en hij speelde in het verleden onder meer voor ZFC Meuselwitz.
 45. Celso Ortiz – volgens de voetbalvorsers van VI jarenlang een van de beste spelers van de Eredivisie (maar ook: alleen volgens hen) – is via de zijdeur verdwenen naar Mexico. Nou ja: er is natuurlijk niet letterlijk een zijdeur naar Mexico in Alkmaar. Daar ligt Engeland tussen, en een hele plens water.
 46. In de categorie ‘Namen die bijna een vrucht zijn’ vragen wij uw aandacht voor Nick Olij (AZ).
 47. Ook dit jaar gaat de Syb van der Ploeg Look-a-like-prijs – drie wasbeurten bij een kapsalon naar keuze – naar Kenny Teijsse (Go Ahead Eagles)!
 48. Op zijn pasfotootje heeft Nemanja Gudelj drie kapsels tegelijk.
 49. In de categorie ‘Refreinen van tienerliedjes’ vragen wij uw aandacht voor Andre Onana (Ajax).
 50. In de categorie ‘Namen die bijna een meervoudsvorm van een vrucht zijn’ vragen wij uw aandacht voor Frank Olijve (FC Emmen)
 51. Ook Hicham Faik (van Roda) heeft nog geen nieuwe club. Geweldige voetballer, gratis af te halen. Meestal denk ik dan: echt iets voor Roda.
 52. Sinds dit filmpje van Soufiane Touzani hoop ik dat Illiass Bel Hassani en Brahim Darri samen bij Real Madrid eindigen. Nog liever zou ik ze een programma op NPO 3 zien krijgen: https://www.youtube.com/watch?v=PXMbLiv1yJY.
 53. Bij NEC speelt Jay-Roy Grot.
 54. Bij MVV speelt Di Livio Jungschleger (en ook Basil Magermans trouwens. En Zev van Melick. Ik ben voor MVV dit jaar).
 55. De twee reservekeepers van SC Heerenveen – Jan Bekkema en Wieger Sietsma – zien er uit alsof ze zijn verzonnen door Hotze de Roos.
 56. De prijs voor ‘Namen van niet-onaardige plaats in de provincie Utrecht’ gaat naar Lucas Woudenberg (Feyenoord). Tweevoudig winnaar Pelle van Amersfoort (SC Heerenveen) weigerde naar de uitreiking te komen.
 57. Na een val van een trapje in het raamkozijn is Patrick Maneschijn (Go Ahead Eagles) enige tijd uitgeschakeld. Maar je raadt het niet, je raadt het niet: we wensen hem veel sterkte.
 58. In de categorie ‘Namen die tegelijk een totaal mislukt filmproject van twee Hollywoodsterren die toevallig een tijdje een relatie hebben zijn’ vragen wij uw aandacht voor Gigli Ndefe (RKC Waalwijk).
 59. Van de advertentie van het Cambridge Weight Plan – pagina 83 – met allemaal namen en fotootjes van mannen die enorm zijn afgevallen, ben ik het meest in mijn nopjes met de naam Jarno Plette.
 60. Het is elders al uitvoerig gememoreerd maar de eerste speler uit dit millennium maakt zijn opwachting in de Seizoengids. Zijn naam is Kik Pierie (20 juli 2000) – ook nog eens een naam uit duizenden. Hup Kik!
 61. Volgens de Seizoengids is Dennis Bergkamp ‘de mooiste speler die talentenfabriek Ajax ooit heeft afgeleverd’. Laat Tim de Cler en Lorenzo Ebecilio het niet lezen!
 62. De Europa League-voorrondeplaats voor de Keurigst Gekapte Eredivisielinie gaat dit jaar naar….. het middenveld van AZ! Van harte, Ben Rienstra, Stijn Wuytens en Joris van Overeem!
 63. David Mendes da Silva voetbalt nog.
 64. Roel Brouwers ook.
 65. Ik zal wel weer de enige zijn, maar toch vind ik het grappig dat Robbin Ruiter en Kevin Conboy bij FC Utrecht direct onder elkaar staan.
 66. Ook in zijn vierde seizoen in het Betaalde Voetbal kan ik nog altijd niet wennen aan de naam Carlo de Reuver (Excelsior). Ik geef hem nog een laatste kans.
 67. Het belooft een fraai seizoen te worden.