Cijfers: meer terrorisme in de wereld? Integendeel

De Redactie 17 aug 2016 Leven

Wanneer de terrorist jouw straat vindt, ziet de wereld er ineens een stuk onveiliger uit. In werkelijkheid neemt het aantal terrorismedoden wereldwijd gestaag af. Behalve in het Westen.

Het aantal mensen dat stierf door terrorisme in Noord-Amerika en West-Europa nam in 2015 relatief sterk toe. De aanslagen op de burelen van Charlie Hebdo, in Kopenhagen, Parijs en San Bernardino kostten meer dan 200 mensen het leven. Dit jaar is hard op weg om dat dodental te passeren.

The New York Times publiceerde cijfers uit twee databases: de Global Terrorism Database (die alle terroristische aanslagen sinds 1970 heeft geïnventariseerd) en die van het IHS Jane’s Terrorism and Insurgency Center. (Het jaar 2016 is logischerwijs nog niet meegenomen in de grafieken.) Die cijfers geven interessante inzichten:

Terrorism Killed More Westerners in the 1970s and 1980s The death toll from terrorism increased in the West last year, with large attacks in San Bernardino, Calif., and Paris. But terrorism was more deadly in decades past.
Terrorisme kostte meer westerlingen het leven tussen 1970 en 1990.
Duizenden Amerikanen stierven op 11 septembe. Maar verder is er geen jaar, sinds 1970, waarin meer dan 50 Amerikanen stierven door terrorisme.
Duizenden Amerikanen stierven op 11 septembe. Maar verder is er geen jaar, sinds 1970, waarin meer dan 50 Amerikanen stierven door terrorisme.
Schermafbeelding 2016-08-17 om 09.54.21
Terrorisme is vooral een probleem van een aantal landen. Meer dan driekwart van de terrorismedoden vielen de afgelopen jaren in zes landen: Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan, Syrië en Yemen.

Bij het aantal doden in Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan, Syrië en Yemen verbleken de honderden doden in het Westen in de afgelopen jaren. Of eigenlijk: ze zijn praktisch onzichtbaar. De statistiek op haar kilst.

Reageer op artikel:
Cijfers: meer terrorisme in de wereld? Integendeel
Sluiten