Spring naar de content

Moslimman op voorpagina: Volkskrant ‘framet’ en ‘polariseert’

De islamitische M. Rashid schrok dinsdagochtend naar eigen zeggen nogal toen hij een foto van zichzelf op de voorpagina van de Volkskrant zag, bijgestaan door de vragende kop: ‘Is Schiphol nog wel veilig?’. Hij schreef een woedende brief naar de redactie, en maakte deze openbaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Rashid heeft door de foto ‘behoorlijke imagoschade geleden’, en dan vooral binnen zijn gemeenschap. ‘Mijn familieleden waren bezorgd dat ik was aangehouden of misschien op een andere manier in de problemen zat. Mijn ouders, mijn vrouw en mijn kinderen zijn bezorgd dat dit effect zou kunnen hebben op mijn imago binnen onze gemeenschap en in de buurt. Ik heb zelfs telefoontjes gehad van familieleden elders in Europa. Mijn vroegere collega’s en vriendin bellen mij massaal op om verhaal te halen,” schrijft Rashid.

Zijn klacht: framing van nieuws over moslims, en het openen van ‘deuren naar angst en verdere polarisering in de samenleving’. Hij kondigt aan juridische stappen te zetten tegen de Volkskrant, omdat hij geen toestemming heeft gegeven voor het maken of publiceren van de foto, waarmee zijn portretrecht is geschonden.

In de krant van vandaag reageert Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque als volgt: “Het recht op vrije nieuwsgaring door de media staat tegenover het recht op privacy van mensen op een afbeelding. Bij foto’s die kranten in de openbare ruimte maken, weegt het recht op vrije nieuwsgaring in principe zwaarder. Dat vind ik ook juist. Media moeten in het algemeen belang kunnen verslaan wat er gebeurt.” Rashid zou zijn uitgenodigd op de redactie ‘om hem duidelijk te maken dat wij kunnen begrijpen dat hij onaangenaam verrast was, maar dat wij de stigmatisering die hij erin ziet geenszins hebben beoogd’. “Wij hebben de werkelijkheid willen weergeven zoals onze fotograaf, Guus Dubbelman, die aantrof op Schiphol.”