Spring naar de content

Deze 5 sporten zijn ooit olympisch geweest

Golf en Rugby Sevens zijn deze Olympische Spelen de nieuwkomers. Maar wist u dat deze vijf bijzondere sporten ooit olympisch zijn geweest?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

1. Fietspolo, London 1908
Het is niet het eerste waar je aan denkt met de Olympische Spelen in je achterhoofd, maar fietspolo was in 1908 tijdens de Spelen van Londen een testevenement. Atleten uit Ierland en Duitsland mochten het publiek een sport tonen die normaal op een paard beoefend wordt. Het was zelfs de eerste demonstratiesport ooit op de Spelen. De Ieren wonnen het goud na een 3-1 zege op de Duitsers. Helaas hebben we het nooit meer teruggezien op het olympische toneel.

2. Schietduel, Stockholm 1912
Het concept doet denken aan de beroemde duels uit westernfilms. Twee gespannen strijders staan op twintig of dertig meter van elkaar met een pistool in de aanslag. Op de Spelen van Stockholm ontbrak alleen het rondvliegende bolletje stro. Oké en de cowboyhoeden en het feit dat er echt twee schietgrage atleten tegenover elkaar stonden. De deelnemers aan dit evenement, dat tijdens de Zomerspelen van 1906 in Athene geïntroduceerd werden, droegen beschermende pakken en helmen met versterkt glas en schoten waxkogels op een pop. Deze Spelen in Athene werden niet door het IOC erkend. De overwinning in het 20-meterduel ging naar de Fransman Léon Moreaux. De prijs op dertigmeter ging naar de Griek Konstantinos Skarlatos.

Op de Spelen van Londen kreeg het volgens het officiële verslag van die Spelen een onofficieel vervolg. Er werden geen medailles uitgereikt. Het schietduel maakte pas op de erkende Spelen van Stockholm in 1912 zijn olympische officiële debuut met de Amerikaan Al Lane als winnaar.

3. Touwklimmen 1896-1932
Dit zou je eerder associëren met de basis-, of middelbare school, maar touwklimmen was liefst negen Olympische Spelen een officiële sport. De atleten moesten zo snel mogelijk een touw van vijftien meter beklimmen. De Griek Nikolaos Andriakopoulos pakte het eerste goud in 1896. De laatste winnaar van het touwklimmen was de Amerikaan Benny Bass tijdens de Spelen van Los Angeles in 1932. Hij klom als snelste van de slechts vijf deelnemers naar boven.

4. Verspringen voor paarden, Parijs 1900
Dat deze geweldige sport geen vervolg heeft gekregen, kunnen we nauwelijks bevatten. Naast een hoogspringwedstrijd voor paarden sierden de tweede moderne Spelen van Parijs in 1900 ook het verspringen voor paarden en hun ruiters. Een prachtige combinatie tussen twee fantastische Olympische sporten moeten de IOC-leden toentertijd hebben gedacht. Het viel tegen. Het evenement werd gewonnen door de Belg Constant Van Langendonck met een sprong van 6 meter 10. We hebben het verspringen voor paarden nooit meer teruggezien.

5. Touwtrekken 1900 – 1920
Dan nog een sport die we eerder bij schoolse activiteiten zouden wegzetten: touwtrekken. Het was een olympische sport op de Spelen van 1900, 1904, 1908, 1912 en 1920. Teams van acht streden met elkaar voor de medailles. Vergis u niet, dit was een serieuze aangelegenheid. Zo liepen de gemoederen in 1908 tijdens de Spelen in Londen zo hoog op dat het Amerikaanse team een officiële klacht indiende. Hun Britse tegenstanders zouden speciaal schoeisel hebben gedragen en in het voordeel zijn geweest. Het protest werd afgewezen en omdat drie van de vijf deelnemende teams uit Groot-Brittannië kwamen bleef het goud-zilver-brons op de eilanden.

Foto: groeneoase.nl

Onderwerpen