Spring naar de content

De draadloze Apple-oortjes: nooit meer knopen!

Eigenlijk wisten we allang dat het ging gebeuren, en deze week werden die vermoedens waarheid. De oude getrouwe jack-plug, al gebruikt in negentiende-eeuwse telefooncentrales, werd deze week door Apple in de ban gedaan. Uiteraard gebeurde dit met de nodige consternatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Want terwijl het verwijderen van de ingang technisch gezien een logische zet is (de telefoon kan nu immers dunner worden en er komt ruimte vrij voor bijvoorbeeld een extra speaker of andere hardware) klinkt er ook gemor. Apple zou met de zet haar klanten extra geld uit de beurs kloppen. Want de ‘air-pods’, zoals de fabrikant haar nieuwe draadloze oordopjes noemt, zijn prijzig (179 euro), en zitten niet bij de nieuwe iPhone inbegrepen.

Voor die prijs loopt de koper van de airpods een aanzienlijk risico. De dopjes zien er namelijk precies uit als de voorgangers van Apple, met een belangrijk verschil: de kabel is niet meer. Naast het feit dat het er wat vreemd uitziet, is het kwijtraken van de dopjes voor de warhoofden onder ons (zeg maar iedereen) een reëel probleem. Ook het feit dat de airpods opgeladen moeten worden is even wennen, maar de gebruiker krijgt er een doosje bij dat meteen als draagbare accu dient. Dus naast de oplader voor uw telefoon moet u om voor uw werk, om zeven uur ‘s ochtends ook nog deze mini-reactor voor uw airpods niet vergeten.

Maar goed; de airpods dienen dus los aangeschaft te worden, dus u hoeft er niet voor te kiezen. Wat Apple dan wel bij de nieuwe iPhone 7 geeft? Een zogenoemde dongle, oftewel een adapter die je in je lightning port kunt steken, en waarmee de ‘ouderwetse’ oordopjes gewoon gebruikt kunnen blijven worden. Toch handig.

Maar al het azijngezeik ten spijt: er kleven wel degelijk voordelen aan draadloze oordopjes, en niet alleen voor Apple zelf. Zo zijn de indrukwekkende broekzak-knopen die zelfs de meest welwillende padvinder niet ontward krijgt in één klap verleden tijd, en de kabel was altijd het zwakke punt van deze technologie. Grote frustratie als de linker -0f rechterhelft er opeens mee ophield.

Dus mits u ze allebei kunt lokaliseren, is het nog helemaal niet zo’n slecht idee om de kabel in de ban te doen. Daarbij is het niet de eerste keer dat Apple afscheid neemt van gevestigde technologie. Want zeg eerlijk: wie gebruikt er tegenwoordig nog een CD-rom-ingang?

Onderwerpen