Spring naar de content

De val van Rita Verdonk is gedramatiseerd voor tv, zonder medeweten van Rita Verdonk

‘De maatschappelijke comeback van een gevallen hoogvlieger’, leest de aankondiging van de nieuwe NTR-serie Icarus, naar de Griekse mythe over de jonge Icarus die te dicht bij de zon vloog waardoor de was van zijn provisorische vleugels smolt, en hij dodelijk neerstortte. In Icarus wordt het leven van Bekende Nederlanders die ‘voor het oog van de natie gevallen zijn’ beschreven. Pijnlijk, want de BN’ers in kwestie blijken niets van hun deelname af te weten. Spannend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

“Het klinkt misschien gek, maar we hebben de hoofdpersonen bewust niet benaderd,” zegt creatief producent Robert Alberdingk Thijm tegen de Volkskrant. “We wilden zo onafhankelijk en neutraal mogelijk naar de personages kijken. De makers mochten zich niet belemmerd voelen, niet denken: ik heb een kop thee met Verdonk gedronken, misschien is het toch beter als ik deze scène schrap.”

Vanavond is om 20.30 uur de eerste aflevering – De politica – te zien, gebaseerd op het leven van Rita Verdonk. Het verhaal is weliswaar fictief, maar toch een beetje ongemakkelijk. Verdonk reageerde in een interview met de Volkskrant volledig verbaasd: “Wat? Ben ik de hoofdpersoon in een tv-serie? U hoort dat ik helemaal perplex ben, waarom weet ik hier niets van? Ik ga dit zo snel mogelijk uitzoeken.”

Naast Verdonk zijn oud-hoogleraar Diederik Stapel, ex-zorgondernemer Aysel Erbudak, voormalig verslavingsdeskundige Keith Bakker, oud-wethouder Rob Oudkerk en voormalig bankier Dirk Scheringa de komende weken aan de beurt. Allemaal zonder instemming van de BN’ers. In de dramaserie wordt elke aflevering een fictief portret geschetst van de betreffende Bekende Nederlander na de malaise, komt hij of zij z’n val weer te boven en zo ja, hoe?

Ethisch verantwoord of niet, zeker het kijken waard. Bekijk hieronder de trailer van vanavond.

Onderwerpen