Spring naar de content

Vier de Dag van de Vrede aan de hand van deze 5 vredestichters

Vandaag is het de Internationale Dag van de Vrede, in 1981 uitgeroepen door de Verenigde Naties. Zij die de meest eervolle bijdragen leveren aan de vrede worden jaarlijks beloond met de Nobelprijs voor de Vrede, op de sterfdag van Alfred Nobel, uitvinder van het dynamiet en oprichter van de Nobelstichting. Op de dag van de vrede licht HP/De Tijd de meest opmerkelijke vijf winnaars van Nobelprijs uit de afgelopen tien jaar uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

al-gore_hpAl Gore
“Voor hun pogingen voor het verspreiden en uitbreiden van de kennis over klimaatveranderingen, die veroorzaakt worden door de mens, en het leggen van de funderingen van de maatregelen die nodig zijn om deze veranderingen te voorkomen.”
De Amerikaanse politicus Al Gore ontving in 2007 samen met het Intergovernmental Panel on Climate Change de Nobelprijs voor de Vrede. Gore werd in 1993 vicepresident van de Verenigde Staten en staat bekend om zijn bijdrage aan de documentaire The Inconvenient Truth.

vredea_hpMartti Ahtisaari
“Voor zijn belangrijke pogingen, op verschillende continenten en gedurende meer dan drie decennia, om internationale conflicten te voorkomen.”
Ahtisaari, voormalig president van Finland, ontving in 2008 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het onafhankelijk worden van Namibië in 1989-1990, de bemiddeling in Kosovo in 1999 en 2005 tot 2007 en hij hielp met het beëindigen van het conflict in de Aceh provincie in India

vredec_hpBarack Obama
“Voor zijn buitengewone pogingen om de internationale diplomatie en de samenwerking tussen mensen te versterken.”
Obama ontving in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij ontving de prijs na acht maanden presidentschap. Bij de uitreiking van de Nobelprijs werd ook de bewondering voor Obama’s steun om de wereld vrij te maken van nucleaire wapens benadrukt.

vrede_d_hp
President van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf

Ellen Johnson Sirleaf, Leyman Gbowee en Tawakkul Karman
“Voor hun geweldloze inzet ten behoeve van de rechten en veiligheid van vrouwen om volwaardig mee te doen in het bereiken van vrede”
Johnson Sirleaf, Gbowee en Karman ontvingen in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede. Johnson Sirleaf, Beter bekend als Afrika’s Iron Lady, werd in 2005 verkozen tot president van Liberia. Johnson Sirleaf zette zich samen met Gbowee en Karman in voor vrede en democratie.

malala_hp
Malala.

Kailash Satyarthi en Malala Yousafzai
“Voor hun strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs.”
Satyarthi en Yousafzai ontvingen in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede. Malala Yousafzai zette zich vanaf haar elfde in voor het recht van vrouwen en meisjes op educatie. Kailash Satyarthi zette zich in om kinderarbeid te voorkomen en kinderen naar school te laten gaan. in 2012 werd Malala neergeschoten, de aanslag werd opgeëist door de Taliban. Ze overleefde de aanslag.