Spring naar de content

Waarom Zembla gisteravond zo choqueerde

In Nederland wordt dagelijks door miljoenen kinderen en volwassenen op tweeduizend kunstgrasvelden gevoetbald die bezaaid zijn met rubberkorrels om schaafwonden bij spelers tegen te gaan. In 2006 concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat dit zogenaamde granulaat, gemaakt van autobanden, niet schadelijk is voor de gezondheid van de spelers. Zembla tackelde die in de voetbalwereld erkende veronderstelling, die gebaseerd lijkt te zijn op flinterdun wetenschappelijk bewijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Lood, enzeem, zink, olie, de kankerverwekkende PAK’s: het zijn stoffen die worden aangetroffen in de versnipperde autobanden. Het RIVM laat in 2006 onderzoek doen, en concludeert dat sporten op deze kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s kent. De KNVB en branche-organisaties beroepen zich op dit onderzoek, ook tegenover Zembla.

Zembla reisde af naar Engeland, waar Nigel Maguire, voormalig hoofd van een regionale gezondheidsdienst, campagne voert voor beter onderzoek naar deze rubberkorrels. Zijn zoon keepte op dit materiaal en kreeg lymfeklierkanker. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn veel gevallen bekend van voetballers, jong en oud, die leukemie of lymfeklierkanker kregen, mogelijk door frequent in contact te komen met kankerverwekkend rubber.

In Hendrik Ido Ambacht werden in 2010 omwonenden van een kunstgrasveld ziek. Braken, irritatie, hoesten, vertelt een bewoner voor de camera’s van Zembla. Het veld werd gesloten en vervangen. Desalniettemin is de opvatting nog altijd: rubberkorrels van (gecertificeerde) autobanden is niet schadelijk.

Het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschapsschap en Sport, de VACO (Branchevereniging voor de banden- en wielenbranche) wilden in de uitzending niet reageren. Volgens Zembla heeft bandenvereniging VACO er bij de overheid op aangedrongen om de strengere norm voor rubberproducten niet te laten gelden voor kunstgrasvelden met rubbergranulaat. In een officiële verklaring stelt de KNVB: “Aanstaande maandag staat er een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten.”

Klik op onderstaande afbeelding om de aflevering terug te kijken.

zembla_hp