Spring naar de content

Een verschrikkelijk verleden? IS wants you!

Vorige week konden we lezen dat Islamitische Staat sinds hoogtepunt van zijn macht in Irak en Syrië, ruim een kwart van het bezette grondgebied kwijt is geraakt. De terreurgroep zoekt naar versterking en richt zich op een nieuwe doelgroep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

isis-recruitment-poster

“Soms creëren de mensen met het verschrikkelijkste verleden de beste toekomst,” zo luidt de tekst op een nieuwe poster van Islamitische Staat, die gedeeld werd door Rayat al-Tawheed op Facebook, een groep Britse IS-leden uit Londen. IS richt zich met deze wervingscampagne op jonge mannen die ‘op zoek zijn naar verlossing van criminaliteit, drugs of bendes, en hun ziel willen redden door mee te doen aan de strijd van de jihad’.

Een onderzoek van het International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) laat zien hoe criminele- en terroristische netwerken elkaar versterken. ‘Het samenkomen van criminele en terroristische milieus is echt, en heeft grote gevolgen voor de manier waarop jihadistische groepen in Europa actief zijn,’ luidt de conclusie van het onderzoek. Door deze samenkomst ontstaat een gevaarlijk soort jihadist: een voor wie geweld niet alleen een middel om een kalifaat te creëren, maar vooral een manier van leven.

Professor Peter Neumann, directeur van het ICSR, stelt in een interview met The Independent dat veel veiligheidsdiensten zich nog richten op de jonge, geradicaliseerde man die zich plotseling anders gaat gedragen, andere kleding draagt of een baard laat groeien. “Soms is dit patroon inderdaad nog zichtbaar, maar in veel gevallen niet. In de database van het ICSR staan meerdere Europese jihadisten die gewoon bleven roken, drinken en zelfs drugs gebruikten voor zij vertrokken naar IS.”

Het onderzoek van ICSR toont aan dat jihadisten steeds vaker een crimineel verleden hebben voordat zij radicaliseren. Neumann zegt dat tweederde van de onderzochte IS-leden zowel een crimineel als gewelddadig verleden hebben: “Het geeft criminele morele rechtvaardiging voor wat ze altijd al deden, de enige bijkomstigheid is dat ze nu naar de hemel gaan wanneer ze overlijden.”