Spring naar de content

Hoe Binckbank verder implodeert

Maandagochtend maakte Binckbank de cijfers over het derde kwartaal bekend. Er wordt een winstje van 0,3 miljoen gerapporteerd. Zeg maar drie ton. Wie de reclames van Binckbank en z’n tweede merk Alex ziet, zou makkelijk kunnen denken hier met een marktleider van doen te hebben die met twee vingers in de neus zowel u als de particuliere belegger bedient, als de eigen aandeelhouders blij maakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De waarheid is dat het resultaat van Binckbank dit jaar, na drie kwartalen, 3,6 miljoen bedraagt tegen 25,6 miljoen een jaar geleden. Zo ongeveer alle signalen staan op rood: het aantal transacties loopt terug. Het beheerd kapitaal bij Alex – daarvoor rekent Binckbank een vast én variabel percentage als beheergoeding – idem. De klanten van Alex zijn kennelijk in nog verder toenemende mate ontevreden over de resultaten die voor hen worden behaald. In 2014 was er al sprake van een klantenopstand omdat de behaalde resultaten ver achterbleven bij de gewekte verwachtingen. Daarvoor kreeg Binckbank al een flinke draai om de oren van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die keihard was in haar oordeel: misleiding.

Intussen groeit uitdager, de online broker DeGiro, als kool. Vandaag is deze aanbieder, weliswaar met lagere tarieven, Binckbank ver voorbij als het gaat om het aantal transacties.

Beleggers in Binckbank wachten nog altijd op een heldere strategie en – nog belangrijker – de implementatie ervan. Werkelijk niets wijst op verbetering van de resultaten, na de publicatie van eerdere cijfers vroeg topman Vincent Germyns om geduld: een jaar of drie. Dan zou alles weer goed gekomen moeten zijn. Inmiddels staat TOM (‘The Ordering Machine’), het bedrijf dat Binckbank met partners startte om de strijd met beursmaatschappij Euronext aan te gaan te koop. Het belang is zwaar afgewaardeerd.

Full disclosure: de beleggingsvereniging waaraan ik verbonden ben voert flink oorlog met Binckbank. Twee rechtszaken wonnen we al, de derde wordt volgend voorjaar voortgezet. Het gaat om een schadeclaim tussen de 5 en 10 miljoen. U kunt wel nagaan welke krater onze winst in de resultaten van Binckbank slaan. En er lopen nog andere zaken tegen Binckbank. Ik verwacht dat ook de AFM nog niet klaar is met het opleggen van boetes.

Na het eerste vonnis schreef ik hier al dat ik graag zou zijn short-gegaan in aandelen Binckbank. Maar ik wil niet het risico lopen ooit te handelen met voorkennis, ik heb inmiddels een meer dan gemiddelde inkijk. Op 9 maart 2015 schreef ik op deze plek dit artikel. Toen stond de koers van Binckbank op 6,94 euro. Op 6 juli j.l. op 4,11 euro. Een daling van 41 procent. Als u er met opties of turbo’s op gehandeld zou hebben, dan zou u een rendement van honderden procenten hebben behaald.

Of dat nog een keer zou kunnen lukken weet ik niet, vandaag gaat er zeker weer iets – of meer dan iets – van het herstel na 6 juli j.l. af. Maar vroeg of laat komt er dan een partij die Binckbank overneemt, tegen een bodemprijs, maar – zoals dat gaat bij overnames – met een overnamepremie van tientallen procenten. Dus misschien moet u nu maar op twee paarden wedden.