Spring naar de content

De boycot van Marc-Marie, Youp en Brigitte dupeert het publiek

Marc-Marie (Huijbregts), Youp (van ’t Hek), Diederik (van Vleuten), Plien & Bianca, Jochem (Meyer) en Brigitte (Kaandorp) zijn boos. Op het bestuur van de Stadsschouwburg Velsen. En dat steken ze niet onder stoelen of banken. Zolang Jacob Bron, de directeur van de schouwburg, op non-actief blijft staan, worden de boekingen voor het seizoen 2017/2018 opgeschort, hebben de cabaretiers het bestuur van dit in IJmuiden gevestigde theater laten weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

“Een theater is meer dan een berg stenen. Het is de directeur die er leven in blaast en dat kan niemand zo goed als Jacob.” Zo bracht Huijbregts als tafelheer in DWDD de bal afgelopen vrijdag aan het rollen. De Volkskrant deed daar vandaag nog eens een schepje bovenop. Bron is volgens de artiesten een van de beste schouwburgdirecteuren van Nederland. In de woorden van Helga Voets, directeur van impresariaat Bunker Theaterzaken, dat de zaken regelt voor onder anderen Huijbregts, Van Vleuten en Daniel Arends: “Een goede schouwburgdirecteur is niet alleen iemand die zakelijk en financieel het maximale uit zijn organisatie haalt. Een goede schouwburgdirecteur is ook een goed gastheer.”

Brons kwaliteiten als gastheer en theaterman staan ook voor het bestuur van de schouwburg niet ter discussie. “Dat Jacob Bron een goed theaterhart heeft, staat buiten kijf,” reageert voorzitter Robert Schoondergang. Op financieel gebied laten de kwaliteiten volgens de preses echter nogal te wensen over. De schouwburg leed de twee afgelopen jaren een verlies van een ton. Daarbij blijft het niet: het voorbestaan van het theater wordt bedreigd.

Het bestuur gaf eerder dit jaar een extern bureau opdracht onderzoek te verrichten naar de financiële situatie. De uitkomst was alarmerend: de situatie was veel erger dan dacht. De directeur had het bestuur daar niet over geïnformeerd.

Voor het bestuur was dat in juni aanleiding Bron aan de kant te zetten en hem tijdelijk te vervangen door een interimmanager. Als het lek was gedicht zou de directeur weer terugkomen. Dat laatste liet op zich wachten. Bron was nog steeds afwezig, constateerde de een na de andere cabaretier aan het begin van het nieuwe theaterseizoen. Vandaar de boycot – zelf spreken de cabaretiers liever niet over een boycot. “Daarmee dupeer je het publiek en dat kan niks aan de situatie doen”, aldus Voets van impresariaat Bunker.

Een vreemde redenering. Als de cabaretiers de boycot doorzetten – “Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend.” – en dat is waar ze middels deze chantage mee dreigen, is het publiek juist de dupe.

En misschien nog wel belangrijker: de chantage lost niets op. Stel, het bestuur zwicht en Bron mag terugkomen, dan zijn de financiële problemen daarmee nog niet van tafel. Het voorbestaan van de schouwburg wordt bedreigd. Daar moet acuut iets aan gebeuren.

Wat dat betreft hadden de cabaretiers hun bekendheid beter kunnen gebruiken door een actie te starten om het theater er financieel weer bovenop te helpen. Wat te denken van een gala voor potentiële sponsoren en/of een crowdfundactie – Red de Stadsschouwburg. Marc-Marie, Youp en Brigitte gingen u voor! – in plaats van een goedkope solidariteitsactie.

Een theater zonder artiesten, of nog erger: IJmuiden zonder theater, daar is niemand bij gebaat.