Spring naar de content

Goede wijn, champagne, kaviaar en Ferrari’s: wat wil een mens nog meer?

Afgelopen zondag 30 oktober organiseerde sterrenrestaurant Bridges* in samenwerking met Aventura Exciting Wines een exclusieve lunch met de Bordeaux-wijnen van Château Vieux Taillefer van Catherine en haar flamboyante man Philippe Cohen. Wilt u nog een Geheimtip voor grote Bordeaux-huizen voor een zacht prijsje? Dan moet u beslist eens bij Aventura van Joop ter Harmsel en Dinand van Tetering langslopen, maar dit geheel terzijde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Philippe en Chaterine zijn daarentegen buitenbeentjes in de wijnwereld, die alles net even anders doen dan de rest. Na een indrukwekkende carrière in de wijnhandel besloot Philippe zijn passie en zijn neus te volgen en kocht samen met zijn vrouw Catherine in 2006 Château Vieux Taillefer. Sindsdien hebben deze wijnliefhebbers het vijf hectare grote landgoed omgetoverd tot een succesvolle biologische – om niet te zeggen biodynamische– wijngaard, waarbij ze per jaar 30.000 flessen Saint-Emilion Grand Cru en een zeer beperkt aantal flessen witte Saint-Emilion produceren. Opvallend detail is dat Catherine de wijnmaker van het huis is. Catherine Cohen werkte vijftien jaar voor de familie Moueix, waar het wereldbefaamde Château Petrus vandaan komt. Dit leverde een schat aan kennis in wijngaard en wijnkelder op. Hun biologische wijnen zijn van een dusdanig niveau dat ze inmiddels naar 150 sterrenrestaurants wereldwijd worden gedistribueerd. De flamboyante Philippe Cohen was aanwezig om zijn Grand Crus toe te lichten die tijdens door Bridges* Executive Chef Andrès Delpeut werden geserveerd.

champagne1
V.L.N.R.: Joop ter Harmsel, Philippe Cohen, Dinand van Tetering en Andrès Delpeut tijdens de wijnlunch in Bridges.

We begonnen met een glas NV Rosé ‘Collection Privé’, Champagne Collet. Daarbij een verrassende macaron van biet met ganzenlever. Daarna dronken we een glas Blanc de Chateau Vieux Taillefer 2015 – een ‘gewone’ Vin de Table, want witte Saint Emilion mag geen Grand Cru heten waarbij een prachtige salade van krab werd geserveerd met limoen, rasp van citroen, avocado en bisque. Loopt het water u al uit de mond? Er volgde nog een zachtlopende truffelrisotto met schuim van paddenstoelen, begeleid door het eerste glas rood: Le Pavillon de Vieux Taillefer, Saint Emilion Grand Cru 2012. Het hoofdgerecht was een voor de tijd van het jaar goed gekozen hertenrugfilet – nu eens niet getrancheerd op het bord geserveerd maar met een mooi stukje Amsterdams vet en wat merg erbij voor de smakelijkheid, dat dan weer wel – met gerookte spitskool, rode wijnsaus die gemaakt was van de wijn die erbij geschonken werd: Chateau Vieux Taillefer, Saint Emilion Grand Cru 2011. Allemaal zeer smakelijk, maar toen we evenwel ietsje later de app downloadde voor biodynamische wijnen waarop je exact de dagen kunt zien waarop je die wijnen het best kunt drinken, bleek de dertigste oktober absoluut geen goeie dag. Het mocht de pret niet drukken, want de wijn was inmiddels op, en we konden zodoende de app nauwelijks meer controleren op acutaresse.

Wat we wel constateerden was dat de keuken van Bridges*, inspired by Ron Blaauw, inmiddels behoorlijk goed op orde lijkt, na twee relatief korte wisselingen van de wacht. Delpeut nam deze plek over van Bobby Rust, die sinds 2014 aan het roer stond van het sterrestaurant van Sofitel Legend The Grand Amsterdam en onlangs vertrok. Rust had het stokje overgenomen van de getalenteerde Joris Bijdendijk, die het na ruim een jaar al voor gezien hield, en nu executive chef is van RIJKS®, het restaurant van het Amsterdamse Rijksmuseum. Delpeut was hiervoor chef van Anna en Brasserie Harkema in Amsterdam en is geen vreemde in Michelinsterrenland; in 2000 ontving hij zijn eerste ster bij het inmiddels ter ziele restaurant De Roggebot in Ermelo.

champagne2_hp
Uw schrijvende kok met een goed glas witte wijn op de motorkap van de nieuwe Ferrari GTC4Lusso bij De Hoefslag in Bosch en Duin.

Delpeut werkte tussendoor nog enige tijd bij het ruim 110 jaar oude sterrenrestaurant De Hoefslag* in Bosch en Duin, waar we toevallig van de week ook nog even waren tijdens het grote event La Nuit des Étoilles ter ere van de lancering van het nieuwste model Ferrari GTC4Lusso. Organisator Francois-Léon van der Velden van Dutch Global Media had, samen met Janita Noorlander (De Hoefslag) en Frans Munsterhuis (Ferrari Munsterhuis), alles uit de kast getrokken om een groot Goois bal te organiseren voor ruim 300 persmuskieten en genodigden, onder wie vele BN’ers, adel en Captains of Industry. Er werd kaviaar geserveerd (Persian Caviar), gespoten met champagne (Veuve Clicquot) en gegooid met luxe heren-ondergoed (Bonne Clé), de eerste (Black & White) collectie van ontwerpster Burcin Kokmeijer-Dagli, jawel, de eega van topchef Onno Kokmeijer van het onlangs geheel gerestylde sterrenrestaurant Ciel Bleu** van het Amsterdamse Okura. Na het walking dinner en een bruisende afterparty tot in de kleine uurtjes werden de meeste VIP’s weer naar huis gebracht door de nieuwste modellen Jaguar en Maserati met chauffeur in welke ze ook al naar de feestlocatie waren gebracht. De verkeerspolitie in de buurt had die avond dan ook weinig te doen, want de ingehuurde heren van de chauffeursdienst die met het openbaar vervoer van en naar De Hoefslag waren getogen en vetrokken, hadden uiteraard geen druppel gedronken. Dat kon niet van de meeste gasten worden gezegd: de wijn (wit en rood), het bier en de gin & tonics vloeiden namelijk gedurende de hele avond rijkelijk.