Spring naar de content

Is het erg om je te jong te kleden ‘voor je leeftijd’? Hou. Toch. Op

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Voormijnleeftijd- hp‘Voor je leeftijd’
Ik ben niet zo heel erg van al die ‘spirituele’ quotes die via Facebook, Pinterest en andere sociale media over ons worden uitgestort. Van die teksten als ‘verander voor niets of niemand en blijf altijd jezelf’… O ja joh? Meen je dat echt? Ben je zo perfect dan? Of deze: ‘Go where you’re celebrated, not tolerated’. Eh….ben ik dan zo leuk dat ik continu op handen moet worden gedragen? Alsjeblieft zeg. Ik word al moe van het idee. Of van die quasi-diepzinnige shit over ‘loslaten’ pffffffffff….. Ik zal eens iets loslaten. De hond.

Deze vond ik nou wel leuk: ‘I don’t know how to act my age; I’ve never been this old before’.

En zo is het. Als je kind bent, weten je ouders wat goed voor je is; dan komt er een tijd dat je het lekker zelf mag uitzoeken en opeens, na je veertigste of zo, word je geacht zo’n beetje weg te smelten in de achtergrond. Dan worden er gemene opmerkingen gemaakt over oudere vrouwen met lange haren (‘Van achteren lyceum, van voren museum’) en wordt er meesmuilend gelachen om vijftigjarige mannen die een Harley kopen.

Gaan stijlredactrices ineens roepen dat je als oudere vrouw geen maxirokken mag dragen, want dat voegt ‘tien jaar aan je leeftijd toe’. Huh? Datzelfde geldt volgens haar ook voor een boblijn en nou wordt het helemaal ingewikkeld: een boblijn mag dus niet, lang haar ook niet vanwege dat museumeffect. Kortpittig wordt allerwegen belachelijk gemaakt en opgestoken haar mocht van Leco ‘liplijntje’ van Zadelhoff tien jaar geleden al niet, omdat dan ‘je kaaklijn zichtbaar wordt’! Je kaaklijn! Zichtbaar! Dat moeten we blijkbaar niet willen. Wat we dan wel op ons hoofd moeten is niet duidelijk. Een papieren zak misschien?

Een andere modejuffrouw beweerde dat je te jong kleden ‘voor je leeftijd’ het ergste was wat je kunt doen. Het ergste! ‘Ja dat ze haar man heeft vermoord met een bijl, oké, maar die minirok had ze nooit aan mogen trekken!’ Hou. Toch. Op.

Onlangs las ik dat een op de vijf meisjes die nu worden geboren meer dan honderd jaar oud zal worden. Krijgen die dan zestig jaar dit gezeik? Laat leuke hippe klerenwinkels er liever voor zorgen dat ze meer grotere maten in de rekken hebben hangen zodat ook vrouwen die niet (meer) maatje graatje hebben er terecht kunnen en niet hun toevlucht hoeven nemen tot vormloze hobbezakken. Of we nou een T-shirtje met Rammstein erop willen of een twinset met parelketting, torenhoge plateauzolen of Doc Martens, een elektriek rijwiel of een Harley Davidson, láát ons. En laat me dat ‘voor je leeftijd’ niet meer horen. Zelfs niet als je zegt dat ik er nog zo goed uitzie. Want ik kan heel hard slaan. Voor mijn leeftijd.

Kalifaatmode- HPKalifaatmode
Nog even over die hobbezakken. Op de een of andere raadselachtige manier meent de Facebookalgoritmefunctionaris dat ik nogal weelderig geschapen ben, want ik word bedolven onder de grote-bustehouderadvertenties (terwijl ik meer het two tits in one cup-type ben) en advertenties van het Koreaanse groteklerenlabel Buykud. Om die naam kan ik nog wel lachen, maar van die kledingstukken word ik niet blij. Bloody hell! Wat een lappen stof! Daar zijn ze in het kalifaat jaloers op! En natuurlijk allemaal geshowd op graatmagere modelletjes wier armpjes en beentjes er als lucifershoutjes uitsteken. Ja, ik weet dat ik net gezegd heb dat iedereen vooral aan moet trekken wat ze zelf willen, maar ik verbaas me er over dat uitgerekend ík als doelgroep word gezien. Maar het is zo comfortabel, wordt er dan gezegd. Dat zal best, maar dat is een snuggy ook. En daar wil je ook niet dood in gevonden worden.

premature-babies-superhero-costumes-kansas-hp
Fotocredit: Faces You Love Photography

Superheldjes
Er zijn ook mensen (mensjes meer) die te jóng voor hun leeftijd zijn. Van heel dichtbij heb ik meegemaakt hoe moeilijk het is voor veel te vroeg geboren baby’s om al die maanden in een couveuse te moeten liggen en voor hun ouders om hun kleintje niet te kunnen vasthouden. Laat staan mee naar huis te nemen.. Geweldig hoe die minimensjes verzorgd worden, maar hoe lief en vakkundig het personeel ook is, het blijft een rottijd. Het personeel van een ziekenhuis in Kansas zorgde ervoor dat de kleintjes in elk geval hun eerste Halloween konden vieren in aanbiddelijke superheldkostuumpjes.

Awwwwwwwwwwww zoooooo lief! Wie nu niet smelt, is zelf geen held.