Spring naar de content

Als iedereen toch Harry Potter-fan was…

Goed nieuws voor Harry Potter-fans; op 19 november verschijnt de Nederlandse vertaling van Harry Potter and The Cursed Child I & II, vanaf overmorgen draait Fantastic Beasts and Where to Find Them in de bioscopen en J.K. Rowling maakte onlangs bekend dat er nog vier andere spin-offs zullen volgen. Niet alleen fijn nieuws voor de fans, maar voor de hele maatschappij want onderzoek toont aan dat Harry Potter-fans minder bevooroordeeld in het leven staan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Vooroordelen zijn een terugkerend thema in de bestsellers van J.K. Rowling, volgens de schrijfster is de Harry Potter-reeks één lang pleidooi voor tolerantie en tegen hypocrisie. Studies laten zien dat het pleidooi effect heeft, fans staan minder bevooroordeeld tegenover minderheidsgroepen en homoseksuelen.

Voor de onderzoeken naar het effect van Potters moraal op jonge lezers werden Italiaanse en Britse lezers tussen de 9 en 18 jaar ondervraagd. Uit het eerste onderzoek bij Italiaanse 9- en 10-jarigen bleek dat de houding tegenover migranten verbeterd was bij kinderen die een band voelden met Potter nadat zij fragmenten over vooroordelen hadden gelezen. Bij de tweede studie werd gekeken naar de houding tegenover homoseksuelen van Italiaanse kinderen tussen de 11 en 15 jaar. Hieruit bleek dat wie meer boeken had gelezen en zich verbonden voelde met Potter verdraagzamer was. Het derde onderzoek richtte zich op de houding tegenover vluchtelingen van Britse studenten van 16 tot 18 jaar. De lezers die zich minder verbonden voelden met Voldemort (de slechterik) hadden een betere houding.

Anthony Gierzynski, professor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Vermont, betoogt in zijn boek Harry Potter and the Millennials: Research Methods and the Politics of the Muggle Generation dat de morele lessen uit de Potter-verhalen een kleine, maar niet onbelangrijke rol hebben gespeeld bij de verkiezing van Obama in 2009 en 2012. Voor zijn onderzoek interviewde hij universiteitsstudenten in de Verenigde Staten. 83 procent van de fans van de films of boeken had een negatief oordeel over George W. Bush.

De verhalen van Rowling hebben niet kunnen voorkomen dat Donald Trump vorige week de verkiezingen won. Fans gebruiken Potter wel om Trumps overwinning te verwerken.


Het eerste deel van de spin-off of van Harry Potter, Fantastic Beasts and Where to Find Them, verschijnt deze week in de bioscoop. De vier delen die hier op volgen kunnen volgens The Independent een beter begrip en meer compassie naar homoseksuelen bewerkstelligen. Rowling heeft namelijk al gehint dat de relatie tussen Dumbledore en Grindelwald verder wordt verkend.