Spring naar de content

Het woord van het jaar in Amerika is bekend, en het is weinig verrassend

Amerika is in de ban van haar nieuwgekozen president en, met als gevolg, een toename in het aantal haatdelicten. De Amerikaanse website Dictionary.com maakte het Word of the Year bekend, het is weinig verrassend: xenophobia.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Xenophobia, in het Nederlands xenofobie, betekent vreemdelingenhaat. Dictionary.com liet weten dat de betekenis van xenofobie het vaakst werd opgezocht na het Brexit-referendum. The Independent liet weten dat haatdelicten in Engeland met een flinke 41% waren gestegen sinds bekend werd dat het land uit de EU wilde stappen.
Een paar dagen later werd het woord wederom vaak opgezocht, toen Obama stelde dat hij de taal die Trump gebruikt ‘xenofobisch’ vond.

“Vreemdelingenhaat en andere woorden gekoppeld aan het mondiale nieuws weerspiegelen de belangstelling voor de opkomst van angst in 2016. Dit maakte xenofobie een duidelijke keuze voor Word of the Year”, zegt Liz McMillan, CEO van Dictionary.com, in een verklaring.

Van Dale maakt iedere maand bekend welke woorden de meeste belangstelling kregen op de website. Afgelopen maand staat het woord racisme op plaats elf; het woord couppoging staat op nummer één.