Spring naar de content

Hoe Hollywood (nu pas) reageert op deze beroemde verkrachtingsscène

Eigenlijk is dit al enige tijd oud nieuws, maar het kwartje valt nu pas in Hollywood: regisseur Bernardo Bertolucci en Marlon Brando zwoeren samen door een verkrachtingsscène op touw te zetten. Actrice (en slachtoffer) Maria Schneider wist niets van het plan. Tijdens een aflevering van College Tour in 2013 deed de regisseur uit de doeken wat voor geintje hij de actrice had geflikt. Hollywood reageert drie jaar later, lang na de dood van Schneider. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

De stroom aan hatelijke reacties op sociale media begon toen actrice Jessica Chastain een artikel van ELLE Magazine deelde via Twitter: “Aan alle mensen die van deze film houden- je kijkt naar een 19-jarige die wordt verkracht door een 48-jaar oude man. De regisseur plande deze aanval. ik voel me ziek.”

Dit vat het verhaal inderdaad wel samen. Bertolucci en Brando bedachten de scène op de desbetreffende draaidag. “Er lag een stokbrood en boter, we keken elkaar aan en zonder iets te zeggen wisten we wat we wilden,” aldus de regisseur over de verkrachtingsscène in de film Last Tango, waar de boter wordt gebruikt als glijmiddel. “Ik heb niet tegen Maria gezegd wat er ging gebeuren. Ik wilde een pure reactie. Als meisje, niet als actrice. Ik wilde dat ze reageerde, maar ze voelde zich vernederd.”

Het nieuwtje bleef in Hollywood onopgemerkt tot actrice Jessica Chastain het bericht via Twitter deelde. Televisieproducent Steven Weintraub reageerde met verbazing: “Ik had geen idee. Er zijn geen woorden voor het feit dat ze dachten dat dit acceptabel was om eens voor een film uit te proberen.” Ook acteur Chris Evans reageerde:  “Wauw. Ik zal nooit meer op dezelfde manier kijken naar deze film, Bertolucci of Brando. Dit is meer dan walgelijk. Ik voel woede,” aldus de acteur via Twitter. “Ik beaam dit,” zei ook actrice Evan Rachel Wood. “Dit is hartverscheurend en schandalig. Dit zijn twee zeer zieke mensen, dat ze dachten dat dit oké was.” Dat het nieuwtje al oud was wist actrice en zangeres Anna Kendrick. “Mevrouw Schneider deed deze verklaring enige jaren geleden. Ik kreeg vooral rollende ogen als ik het ter sprake bracht bij mensen (aka kerels).”

De Franse actrice Maria Schneider overleed in 2011. Last Tango zou tegen wil en dank haar bekendste rol worden. “Ze heeft mij en Marlon de rest van haar leven gehaat. Ik heb er geen spijt van. Maar ik voel me nog steeds schuldig,” aldus de regisseur in College Tour. Dat het schandaal nooit eerder werd ontdekt is niet gek, want de actrice sprak niet graag over haar rol in deze film. Tijdens een interview zei ze veelbetekenend: “Ik word altijd met die film geassocieerd. Geen tango meer voor mij. Basta.”